Valgevene korraldas võidupühaparaadi viirusest hoolimata

Copy
Valgevene president Aleksandr Lukašenko koroona kiuste korraldatud võidupühaparaadil.
Valgevene president Aleksandr Lukašenko koroona kiuste korraldatud võidupühaparaadil. Foto: TASS / Scanpix

Kümned tuhanded inimesed kogunesid täna koroonaviiruse kiuste Minski sõjaväeparaadile, millega tähistatakse 75 aasta möödumist Natsi-Saksamaa alistamisest.

Erinevalt paljudest teistest riikidest ei ole Valgevene viiruse leviku pidurdamiseks karme piiranguid kehtestanud. Seejuures on president Aleksandr Lukašenko muret viiruse pärast psühhoosiks nimetanud.

«Valgevene katsumused sõjas ei ole võrreldavad ühegi raskusega tänapäeval,» ütles Lukašenko paraadil, kus osales umbes 4000 sõdurit.

Osa eakaid sõjaveterane kandsid paraadil kaitsemaske, kuid üldiselt oli maske pealtvaatajate seas vähe näha.

Umbes üheksa miljoni elanikuga Valgevenes on teatatud rohkem kui 21 000 nakatumisest ja 121 koroonasurmast. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) manitses riiki leidma võidupüha tähistamiseks mõni muu viis.

Teistes endistes nõukogudemaades, kus on koroonaviirusest teatatud, on 9. mai paraade koomale tõmmatud. Alates 1994. aastast võimul olnud Lukašenko sõnul on aga pelk mõte traditsiooni muutmisest vastuvõetamatu.

«Me ei saa teisiti. Meie vabaduse eest elu andnud nõukogude sõdurite pilgud on meie peale suunatud,» lausus Lukašenko.

Paraadilt puudusid aga riigipea lapsed ja lapselapsed, ehkki tavaliselt seisab presidendi kõrval alati tema poeg Nikolai, keda nähakse tema võimaliku mantlipärijana.

Valgevene oli üks esimesi Nõukogude Liidu territooriume, kuhu Natsi-Saksamaa 1941. aasta 22. juunil tungis. Okupeeritud oli see 1944. aasta augustini.

Võidupüha tähistas tänavu paraadiga ka Türkmenistan, mis ei ole ametlikult ühestki koroonajuhtumist teatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles