Suri rock'n'rolli pioneer Little Richard

Copy
Little Richard, 2000. a.
Little Richard, 2000. a. Foto: Yui Mok/PA/Scanpix Baltics

​Üks rokkmuusika pioneere Little Richard, kelle bravuurikas lavasõu ja kiired rütmid joovastasid masse 1950-ndatel, suri 87-aasta vanuselt.

Muusikaajakiri Rolling Stone kirjutas viitega muusiku pojale, et tema surmapõhjus ei ole teada.

Rock’n’rolli isaks kutsutud Little Richardi hittide seas olid muuhulgas laulud nagu «Tutti Frutti» ja «Long Tall Sally».

Oma erilaadse hääle ja esinemismaneeriga lummas Richard publikut ning sai paljude artistide, sealhulgas ka biitlite inspireerijaks, muutes bluusi koos Fats Domino ja Chuck Berry'ga uueks palavikuliseks rock'n rolliks. 

Tema 1955. aasta hitt «Tutti Frutti» sai rock'n rolli Ameerika ellu tuleku avapauguks, alates mõttetühja, ent haarava avareaga: «Awop bop a loo mop / Alop bam boom.»

Kui tema kaasaegsed jäid vana aja muusikute kommete juurde, rabas Richard Teise maailmasõja järgset Ameerikat pimestavalt värvikirevate särkide, kiiskavate jakkide, nõelteravate vuntside ja viisteist sentimeetrit kõrge pompaduuri juukselõikusega.

Lõbus meelelahutaja lapsest saati, mängis Richard klaverit tihti üks jalg pilli kohal. Ühel legendaarsel kontserdil Berliinis mängis ta end laval suisa oimetuks ning talle tuli arstiabi anda.

Richardi elustiil kontserttuuridel muutus rock'n'rolli dekadentsi võrdkujuks. Veel enne rokkarite kuulsaid pidusid kuuekümnendatel rääkis Richard soojalt ööorgiatest oma hotelliruumis, kus ta oli üheaegselt innukas biseksuaalne osaleja ning ennast rahuldav vaatleja.

Samas oli Richard ka üks roki lõhestunumaid isiksusi ja temast ei saanud kunagi afroameerika- ega geikogukondade ikooni.

Nimelt sai ta vahepeal taassündinud kristlaseks ning ütles homoseksuaalsusest lahti, käsitledes seda ajutise valikuna viisil, mis moodsaid geiõiguslasi ärritas. 

Olles ka üks esimesi afroameerika artiste, kes ületas rassipiirid, ei tundnud noorema põlve mustanahalised DJ-d tema kui valgesse peavoolu sulandunu vastu suurt huvi. 

Lugupidamisavaldusi tuli rokikuningale laupäeval palju. Ansambli Chic asutaja Nile Rodgers nimetas Richardi surma «tõelise hiiglase kaotuseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles