Iraan teatas valmisolekust vahetada vange USAga

Copy
Iraani valitsuse kõneisik Ali Rabiei.
Iraani valitsuse kõneisik Ali Rabiei. Foto: SIPA/Scanpix

Iraan teatas täna, et on väljendanud valmisolekut täielikuks ja eeltingimusteta vangidevahetuseks USAga, kuid Washington pole ettepanekule veel vastanud.

«Ütlesime mõnda aega tagasi, et oleme valmis vahetama kõik Iraani ja Ameerika vangid,» ütles uudisteagentuuri ISNA andmetel Iraani valitsuse kõneisik Ali Rabiei.

«Praegu tundub, et Ameerika on varasemast rohkem valmis olukorda lõpetama,» lisas ta, märkides, et Teheran ootab vastust.

«Washingtonile on meie valmisolekust teada antud ning usume, et vahemehi siin vaja pole.»

Detsembris vabastas islamivabariik USA teadlase Xiyue Wangi Iraani teadlase Massoud Soleimani vastu ning andis teada, et on valmis ka edasisteks vahetusteks.

Rabiei väljendas muret ka mõne Iraani vangide tervisliku seisundi üle, keda USA kinni peab ning kes väidavad, et neid ei kohelda seal hästi.

Üks neist on Sirous Asgari, Iraani teadlane, kes Iraani välisministeeriumi andmetel nakatus kinnipidamisasutuses uude koroonaviirusesse.

Ministeeriumi kõneisik ütles eelmisel nädalal, et kõik on valmis tema peatseks naasmiseks Iraani, edasise osas siiski midagi täpsustamata.

Iraan hoiab vangistuses USA kodanikke Siamak Namazi, kes mõisteti süüdi muu hulgas ka spionaažis, tema isa Baqueri ning keskkonnaküsimuste eksperti Morad Tahbazi.

Ühendriikide välisministeeriumi andmeil vabastas Iraan 19. märtsil ajutiselt USA endise mereväelase Michael White'i.

Mõlemad riigid on kutsunud viirusepuhanguga seoses üles vange vabastama.

Iraan võitleb suurima pandeemiakriisiga Lähis-Idas ning USA on andnud teada suurimast arvust koroonasurmadest kogu maailmas.

Iraani kohtute andmetel vabastas Islamivabariik märtsis mitmes etapis ajutiselt üle 100 000 vangi.

Iraani ja USA vaheline vastasseis on kestnud juba aastakümneid.

Kuid pinged eskaleerusid aastal 2018, mil president Trump taandas USA ajaloolisest tuumaleppest ning kehtestas Iraanile taas sanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles