Hongkongi juht tahab protestide vaigistamiseks haridussüsteemi muuta

Copy
Hongkongi tegevjuht Carrie Lam.
Hongkongi tegevjuht Carrie Lam. Foto: AFP/SCANPIX

Hongkongi Pekingi-meelne liider tahab reformida piirkonna haridussüsteemi,  sest tema sõnul on läinud aasta vägivaldse demokraatiameelse protesti taga osalt ka ühiskonnaõpetuse õppekava.

Linna tegevjuht Carrie Lam kirjeldas praegust keskkooliprogrammi «katuseta kanapuurina» ja ütles, et tema valitsus avalikustab oma plaanid peatselt.

«Mis puudutab ühiskonnaõpetuse aine tulevikku, teeme asjad avalikkusele aasta jooksul kindlasti teatavaks,» ütles ta valitsusmeelsele ajalehele Ta Kung Pao.

Ühiskonnaõpetus võeti õppekavva 2009. aastal viisina arendada kriitilist mõtlemist. See, kuidas seda õpetatakse, jäeti koolide endi otsustada.

Õppekavast on saanud aga sage sihtmärk Hiina riigimeedia ja Pekingi-meelsetele poliitikute jaoks, kes nõuavad patriootlikumat haridust.

Lam ütles tänases usutluses, et tema arust on õpetajatel liiga palju vabadust edendada oma poliitilisi vaateid ja selle peatamiseks on vaja suuremat valitsuse järelevalvet.

Linnapea kommentaar riivab ilmselt hongkonglasi, kes pelgevad, et Peking on linnalt ära võtmas vabadusi.

Hongkongi valitsus on juba Pekingi toel vastuvõtmas seadust, mis keelaks Hiina hümni teotamise. Juhtivad valitsusmeelsed teevad lobitööd ka mässuvastase seaduse loomiseks.

Valitsuse sõnul on uut seadusandlust vaja, et piirata kasvavat toetust demokraatiale ja autonoomiale Hiinast, seda eriti noorema rahvastiku seas. Vastaste sõnul piiraks seadused sõnavabadust ega parandaks linnas valitsevaid lõhesid.

Hongkongis asuvad ühed Aasia parimad koolid ja ülikoolid, mis naudivad ka Mandri-Hiinaga võrreldamatut akadeemilist vabadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles