Jeemeni lõunaosas sai lahingutes surma kümme inimest

Copy
Valitsusmeelsed võitlejad Zinjibari teel.
Valitsusmeelsed võitlejad Zinjibari teel. Foto: SALEH AL-OBEIDI/AFP

Jeemeni lõunaosas puhkes esmaspäeval lahing valitsusmeelsete vägede ja separatistide vahel, surma sai kümme inimest, teatasid julgeoleku- ja meditsiiniametnikud.

Tegemist oli esimese suurema lahinguga pärast seda, kui separatistid kuulutasid piirkonnas välja omavalitsuse.

Lahing leidis aset Zinjibari linna üle kontrolli saavutamise nimel. Valitsusmeelsed väed alustasid pealetungi Zinjibari äärelinnas, kuid separatistid sundisid nad peatuma.

Linn jääb umbes 60 kilomeetri kaugusele peamisest lõunapoolsest linnast Adenist.

Jeemenis võib ligi miljon põgenikku oma peavarjust ilma jääda, kuna abiprogrammide vahendid hakkavad otsa saama, hoiatas aprilli lõpus ÜRO. 

Lähinädalail on ÜRO pagulasameti (UNHCR) hinnangul humanitaarabiks tarvis 89,4 miljonit dollarit. Vahendite nappus ohustab hädavajalikku abi umbes miljonile Jeemeni sisepagulasele ja sõjapõgenikule.

"Jeemenit peetakse juba praegu maailma suurimaks humanitaarkriisiks," teatas UNHCR-i pressiesindaja Shabia Mantoo virtuaalsel pressiüritusel Genfis. 

"Nüüd ähvardab riiki lisaks ka koroonaviiruse pandeemia oht ning hiljutiste hoovihmade ja üleujutuste mõju," lisas Mantoo.  

Tulvad on üle terve selle Araabia poolsaare riigi mõjutanud enam kui 100 000 inimest. Jeemenis registreeriti esimene uue koroonaviiruse juhtum 10. aprillil. 

"Pärast enam kui viit aastat konflikti vajab mingil kujul abi 80 protsenti Jeemeni elanikkonnast," ütles Mantoo. 

Jeemeni kodusõda puhkes 2014. aasta lõpus, 2015. aastal sekkus konflikti ka Saudi Araabia juhitud koalitsioon. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles