Venemaal tõusis töötute arv 1,4 miljonini

Copy
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Venemaa president Vladimir Putin teatas esmaspäeval, et töötute arv tõusis võrreldes aprilli algusega riigis kaks korda tasemele 1,4 miljonit.

Putini sõnul on olukord raske ja valitsusele on antud käsk tööturu stabiliseerimiseks.

«Viimaste andmete kohaselt on Venemaal ametlikult registreeritud töötute arv jõudnud 1,4 miljonini. See on kaks korda suurem aprilli alguse tasemest,» ütles Putin koosolekul.

Ühendriikides kadus aprillis koroonaviiruse võttu 20,5 miljonit töökohta. See on pea kõik, mis maailma suurimas majanduses eelneval aastakümnel loodi.

Enneolematu krahh tõstis töötusmäära 14,7 protsendini, mis on oluliselt kõrgemal 2009. aasta rahanduskriisi kõrgpunktist. Veel märtsis oli töötus 4,4 protsenti.

Eelmisel kuul oli Saksamaal tööta umbes 2,64 miljonit inimest. Märtsiga võrreldes kasvas töötute arv 308 000 võrra.

Euroopa Komisjon prognoosis eelmisel nädalal, et euroala majandus kahaneb 2020. aastal koroonapandeemia mõjul 7,7 protsendi võrra.

Kuigi tööaja lühendamine, palgasubsiidiumid ja toetus ettevõtjatele peaks aitama töökohtade kaotamist piirata, tabab koroonaviiruse pandeemia rakelt ka tööturgu.

EK prognooside kohaselt tõuseb töötuse tase euroalal 2019. aasta 7,5 protsendilt 2020. aastal 9,5 protsendile; 2021. aastal väheneb see taas ja jõuab 8,5 protsendini. EL-i t töötuse tase peaks tõusma 2019. aasta 6,7 protsendilt 2020. aastal 9 protsendile ja langema 2021. aastal 8 protsendile.

On liikmesriike, kus töötus suureneb rohkem kui mujal. Eriti kriitilises olukorras on riigid, kus lühiajaliste lepingute alusel töötavate isikute osakaal on suur ja kus suur osa tööjõust on seotud turismiga. Samuti võib praegu tööturule sisenevatel noortel olla raskusi oma esimese töökoha leidmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles