Afganistani sünnitushaigla rünnaku ohvrite arv tõusis 24ni

Copy
Sõdur kandmas sündmuskohalt eemale üht vastsündinut.
Sõdur kandmas sündmuskohalt eemale üht vastsündinut. Foto: STR/AFP/Scanpix

Afganistani pealinnas Kabulis eile sünnitushaiglale tehtud rünnakus hukkunute arv on tõusnud 24ni, teatasid tervishoiuametnikud.

Sama päeva hommikul hukkus riigi idaosas enesetapurünnakus matusetseremooniale üle 20 leinaja.

Afganistan on silmitsi terve hulga kriisidega – mässuliste tegevuse aktiviseerumine, koroonanakkuste kasv ja välise sõjalise abi vähenemine. 

Kolm relvastatud meest terroriseerisid varahommikuse rünnaku järel Kabulis asuvat Barchi riigihaiglat mitu tundi, enne kui julgeolekujõud nad tapsid, teatas siseministeerium. 

Hambuni relvastatud sõdureid nähti vastsündinuid sündmuskohalt minema kandmas, neist vähemalt üks oli mässitud vereplekilisse tekki. 

«Hukkunute seas oli ka emasid ja medõdesid,» ütles siseministeeriumi kõneisik Tareq Arian. Umbes 15 inimest sai viga ja üle saja – sealhulgas kolm välismaalast – päästeti, lisas ta. 

Haigla asub Kabuli lääneosas, kus elab pealinna šiiamoslemitest hesaaride kogukond, kes on sunniitlike äärmusrühmituste nagu ISIS sagedane sihtmärk. 

Üks haiglast pagenud lastearst ütles uudisteagentuurile AFP, et kuulis valju plahvatust hoone sissepääsu juures. 

«Haigla oli täis patsiente ja arste, sees valitses täielik paanika,» ütles anonüümsust palunud meedik. Haiglat toetab rahvusvaheline abiorganisatsioon Piirideta Arstid (MSF) ning seal töötas rünnaku hetkel mitmeid välismaalasi.

«Me kutsume kõiki osapooli lõpetama haiglate ja tervishoiutöötajate ründamine,» ütles linna asetervishoiuminister Waheed Majroh. 

Umbes tund aega pärast rünnakut Kabulis tappis enesetapuründaja vähemalt 24 inimest matusel Nangarhari provintsis, teatas provintsi pressiesindaja Ataullah Khogyani.

Ründaja õhkis oma lõhkekeha tseremooniale saabunud rahvahulga keskel. Ühe plahvatuses vigastatu sõnul oli üritusele saabunud tuhandeid inimesi. Afganistanis on rahvarohked matused tavapärased. 

Taliban eitas oma seost rünnakutega. 

Esmaspäeval sai Kabuli põhjaosas teeäärsete pommide plahvatustes viga neli inimest. Antud rünnakud võttis omaks äärmusrühmitus ISIS, vahendas luureagentuur SITE.

ISIS korraldas Kabulis 2017. aastal rünnaku ühes linna suurimas haiglas, mille käigus tapsid arstideks maskeerunud džihadistid kümneid inimesi. 

Äärmusrühmitus on Afganistanis pidanud tunnistama mitmeid lüüasaamisi Afganistani ja USA vägedelt. Samuti ründab ISISst Taliban. Sellest hoolimata on äärmuslastel võimekus korraldada rünnakuid Afganistani linnades. 

Taliban pole üldiselt korraldanud suuremaid rünnakuid Afganistani linnade vastu alates veebruarist, kui sõlmiti kokkulepe USA-ga, mille eesmärgiks oli käivitada rahukõnelused Afganistani valitsuse ja Talibani vahel. 

Taliban lubas kokkuleppe järgi mitte korraldada operatsioone USA koalitsiooni vastu, kuid ei andnud sellist lubadust Afganistani sõjaväe suhtes, kelle ründamist on jätkatud mitmes provintsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles