USA juhtivekspert: liiga kiirel avanemisel on tõsised tagajärjed

Copy
Anthony Fauci
Anthony Fauci Foto: US Senate TV/CNP/AdMedia/SIPA/US Senate TV/CNP/AdMedia/SIPA/Scanpix

USA valitsuse juhtiv nakkushaiguste ekspert hoiatas teisipäeval Kongressi, et karantiini liiga kiire lõpetamine võib tuua ränki tagajärgi, sealhulgas uusi koroonaviiruse puhanguid. 

Doktor Anthony Fauci ütles senati komiteele, et föderaalvalitsus on välja töötanud juhised kohalikele võimudele, kuidas tavatoiminguid turvaliselt taasalustada. Tema sõnul on esmatähtis saavutada juhtumite püsiv vähenemine 14 päeva jooksul. 

«Kui kogukond või osariik või regioon neid juhiseid ei järgi ja end taas avab .... võivad tagajärjed olla tõepoolest tõsised,» märkis Fauci. 

Ta tunnistas, et viirusest tingitud surmajuhtumeid on Ühendriikides ilmselt rohkem kui ametlikult väljaöeldud umbes 80 000. See on Fauci sõnul tingitud asjaolust, et paljud inimesed eelkõige rängalt kannatanud New Yorgis surid kodus veel enne haiglasseviimist. 

Kuid ta väljendas samas «ettevaatlikku optimismi» vaktsiini väljavaadete osas. Kliinilisi katseid tehakse Fauci sõnul hetkel kaheksa kandidaadiga. «Meil on mitu kandidaati ja loodetavasti palju võitjaid,» lausus ta. «Teisisõnu tähendab see mitut lasku sihtmärgi pihta.» Riikliku allergia- ja nakkushaiguste instituudi direktor Fauci on rühma juht, kes on saanud ameeriklaste seas tuntuks tänu lihtsatele selgitustele Covid-19 käitumise ja tagajärgede kohta.

Kolm Valge Maja koroonaviiruse rakkerühma liiget, kelle hulgas on ka doktor Fauci, läks pärast positiivse koroonaproovi andnud isikuga kokkupuutumist kaheks nädalaks eneseisolatsiooni. Lisaks talle läksid karantiini ka haiguste kontrolli ja ennetuskeskuse (CDC) direktor doktor Robert Redfield ning toidu- ja ravimiameti (FDA) juht Stephen Hahn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles