Turism võib Euroopas suvel tasapisi taastuda (1)

Copy
Berliinis toimus täna turismitööstuse esindajate meeleavaldus.
Berliinis toimus täna turismitööstuse esindajate meeleavaldus. Foto: Christian Spicker via www.imago-images.de/imago images/Scanpix

Euroopa Liit tutvustas täna plaane reisimise järkjärguliseks taastamiseks sel suvel, millega loodetakse päästa miljonid koroonapandeemia tõttu kaduda ähvardavad töökohad.

«Tänased juhised võivad anda võimaluse paremaks hooajaks paljudele eurooplastele, kelle elatis sõltub turismist, ja loomulikult ka neile, kes tahaksid sel suvel reisida,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager.

Turism moodustab 10 protsenti Euroopa Liidu sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ja 12 protsenti töökohtadest. Pandeemia tõttu kehtestatud meetmed on viinud kümnete tuhandete töökohtade kaotamiseni reisilennunduses.

Iseäranis oluline on turism riikidele, kel tuleb lisaks koroonaviiruse levikule toime tulla ka suure riigivõlaga nagu Kreeka ja Itaalia. 

Maailma suurim turismigrupp TUI teatas täna, et kavatseb kaotada 8000 töökohta, kuna ettevõtte netokahjum tänavuse aasta esimesel kolmel kuul oli 750 miljonit eurot. 

Brüssel ärgitab 27 ELi liikmesriiki koordineerima oma samme erimeetmete leevendamisel.

EL on teinud ettepaneku meetmete leevendamiseks kolmes etapis alates praegusest etapist, mille raames on keelatud suurem osa mittehädavajalikest reisidest. 

Järgmine etapp näeb ette, et tervishoiusituatsiooni paranemise korral avavad ELi liikmesriigid oma piirid nendele riikidele, kus tervishoiualane olukord on kontrolli all. Viimase etapi raames tahaks Brüssel koroonaviirusega seotud piirikontrollirežiimi tühistamist täielikult ja Euroopa-sisese reisimise taastamist. 

Brüssel ärgitab valitsusi piiride avamisel kaaluma lisaks tervishoiukaalutlustele majanduslikke ja sotsiaalseid tegureid. 

Reisimine ei taastu tõenäoliselt päris samal kujul. 

ELi soovituste järgi peaksid turistid hakkama kandma ühistranspordis, ka lennukites, kaitsemaske. Sama kehtib ka lennujaamade ja raudteejaamade kohta. Samuti ei lubata tõenäoliselt transpordivahenditele nii palju reisijaid korraga kui varem, et tagada sotsiaalne distantseerimine. Vagunirestoranid ja toidukärud lennukites reisijaid enam tõenäoliselt ei teeninda. Hotelle ja restorane ärgitatakse külastajate arvu piirama. 

Samuti on ELi riigid nõustunud, et nutirakendused viiruse leviku ja kontaktide tuvastamiseks peaksid töötama piiriüleselt. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles