Prantsuse parlament kiitis heaks vastuolulise veebi vihakõne seaduse (1)

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Dominic Lipinski/PA/Scanpix Baltics

Prantsuse seadusandjad kiitsid kolmapäeval heaks vastuolulise eelnõu, millega keelatakse sotsiaalmeedias vihakõned – see on meede, mida vastased on tauninud kui tsensuuri. 

Uus seadus kohustab platvorme ja otsingumootoreid eemaldama solvava sisu – vihkamise või vägivalla õhutamise ning rassistliku või usulise vägivalla – 24 tunni jooksul või riskima trahviga kuni 1,25 miljonit eurot.

Seadus kiideti parlamendi alamkojas Rahvusassamblees heaks käetõstmisega. Parempoosed erakonnad hääletasid eelnõu vastu, sotsialistid jäid valdavalt erapooletuks. 

Veebruaris andis oma heakskiidu eelnõule heaks senat, kus senaatorid registreerisid oma vastuseisu 24 tunni nõudele.

Kriitikute sõnul teeb ettepanek Google'ist, Amazonist, Facebookist ja Apple'ist sõnavabaduse valvurid. 

Tegemist on esimese pandeemia algusest saadik parlamendis vastu võetud seadusega, millel puudub seos jätkuva koroonaviiruse kriisiga.

Tegemist on osaga president Emmanuel Macroni lubadusest võidelda internetis leviva rassismi ja antisemitismiga. Esmakordselt esitati eelnõu parlamendile üle aasta tagasi. 

Sestsaadik on seda kriitikast ja kommentaaridest lähtudes korduvalt muudetud. Muu hulgas nõudis Euroopa Komisjon selgemat määratlust, mis laadi sisu kriminaliseeritakse. 

Eelnõu on kritiseerinud Prantsusmaa järelevalveorganid, mis on väljendanud oma muret väljendusvabaduse võimaliku rikkumise pärast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles