USA: Hiina püüab varastada COVID-19 vaktsiiniuuringute andmeid

Copy
Häkker. Foto on illustratiivne.
Häkker. Foto on illustratiivne. Foto: Zumapress/Scanpix

USA võimud hoiatasid kolmapäeval tervishoiutöötajaid ja teadlasi, et Hiina valitsusega seotud häkkerid üritavad varastada uuringuid ja intellektuaalset omandit, mis on seotud COVID-19 ravi ja vaktsiinidega.

Haigust uurivaid organisatsioone hoiatati Hiinast lähtuva võimaliku kübertegevuse eest, märkisid USA Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) ning küber- ja taristujulgeoleku agentuur (CISA) oma avalduses.

«Hiina jõupingutused nende sektorite sihikule võtmisel ohustavad tõsiselt meie riigi toimetulekut COVID-19-ga,» lisati avalduses.

Kumbki organisatsioon ei esitanud oma süüdistuste kinnituseks tõendeid või näiteid. 

Panused on kõrged. Praegu puudub tõendatud ravi COVID-19 vastu. Tõhus vaktsiin võimaldaks riikidel täielikult taasavaneda, nende loojatel aga potentsiaalselt miljoneid dollareid teenida. 

Washington on asunud üha jõulisemalt süüdistama Pekingit pandeemias, mille põhjustas möödunud aasta lõpus Hiinas välja ilmunud viirus. 

Peking on igasuguseid Ühendriikide süüdistusi korduvalt eitanud. 

«Hiina väljendab suurt rahulolematust ja kindlat vastuseisu sellisele laimule,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Zhao Lijian. «Möödanikku arvesse võttes, on USA ise pannud toime maailma suurimaid kübervarguse operatsioone.»

Ta lisas, et Pekingi enda saavutused pandeemiaga võitlemisel on märkimisväärsed.

«Hiina on maailmas esirinnas ka COVID-19 vaktsiini- ja raviuuringute poolest,» ütles Zhao, kelle sõnul on Pekingil seetõttu rohkem põhjust küberluure pärast muretseda.

Pressiesindaja märkis, et Hiina on küberhäkkimisega võitlema asunud ja mistahes küberrünnakud, mis takistavad võitlust pandeemiaga, tuleks hukka mõista.

Vastates USA presidendile Donald Trumpile, kes nimetas koroonaviirust «Hiinast pärit katkuks», ütles Zhao, et Ühendriigid peaksid teiste süüdistamise ja laimamise lõpetama ning keskenduma omal maal haiguspuhangu kontrolli alla saamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles