ÜRO juht: maailma liidrid septembris ilmselt New Yorki ei kogune

Copy
ÜRO peahoone New Yorgis.
ÜRO peahoone New Yorgis. Foto: Wikipedia

Koroonaviiruse pandeemia tõttu on vähetõenäoline, et maailma liidrid ja tuhanded teised osalised saavad septembris koguneda New Yorki iga-aastasele ÜRO Peaassambleele, ütles organisatsiooni peasekretär António Guterres. 

Neljapäeval Prantsuse nädalakirjas Paris-Match avaldatud usutluses ütleb ÜRO juht, et otsib erinevaid alternatiive, mida on võimalikuks teinud digitaaltehnoloogia, ja tutvustab neid liikmesriikidele. 

Paljud suursaadikud ÜRO-s on juba prognoosinud, et kogunemine peetakse videokonverentsi teel, eriti arvestades seda, et tänavu tähistab maailmaorganisatsioon oma 75. asutamise aastapäeva. 

Sel aastal saavad protseduurid kindlasti olema «atüüpilised, hübriidsed, erinevad» ja «palju kergemad füüsilise kohaloleku mõttes», lausus üks anonüümsust palunud saadik. 

Diplomaat tõdes, et ta ei näe, kuidas saaks ÜRO korraldada sellist «tohutut massikogunemist Manhattanil» ajal, mil viirust ei ole veel välj juuritud. 

Märtsi keskpaigast alates – seoses pandeemia ja sellega seotud piirangutega USA haiguspuhangu keskmes New Yorgis – on ÜRO töötajad ja diplomaadid teinud kaugtööd. 

ÜRO peakorteri hoone on tehniliselt avatud, kuid seal töötab väga vähe inimesi ning nii Julgeolekunõukogu kui Peaassamblee arutavad asju videokonverentsi teel. 

Neid reegleid on pikendatud vähemalt juuni lõpuni. 

Iga-aastane Peaassamblee peaks algama 15. septembril. Istungjärk, millel kõnelevad kümned maailma liidrid, on kavandatud algama 22. septembril. 

Maailma suurim diplomaatiline kohtumine hõlmab tavaliselt sadu selle kõrvalt New Yorgis peetavaid üritusi, nagu ka tuhandeid kahepoolseid ja mitmepoolseid kohtumisi. 

Seda ei ole kunagi alates ÜRO asutamisest 1945. aastal ära jäetud.

Edasi on Peaassamblee lükatud kahel korral – pärast 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakuid ja 1964. aastal organisatsiooni enda finantskriisi ja selle tõttu, et mitmed liikmed olid silmitsi hääleõiguse kaotamisega.

Kuid ÜRO peasekretäri Dag Hammarskjöldi hukkumine lennuõnnetuses 18. septembril 1961 mingit edasilükkamist kaasa ei toonud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles