Maduro väitel kavandas Guaidó Venezuela sissetungi Valges Majas

Copy
Venezuela president Nicolas Maduro näitab sissetungiga seotud eraturvafirmaga sõlmitud lepingu koopiat, millel on väidetavalt opositsiooniliider Juan Guaidó allkiri.
Venezuela president Nicolas Maduro näitab sissetungiga seotud eraturvafirmaga sõlmitud lepingu koopiat, millel on väidetavalt opositsiooniliider Juan Guaidó allkiri. Foto: AP/Scanpix

Venezuela president Nicolas Maduro ütles kolmapäeval, et opositsioonijuht Juan Guaidó kohtus USA armee eriüksuse endise liikmega Valges Majas, kus kavandas nurjunud sissetungi.

Maduro sõnul leidis kohtumine aset siis, kui Guaidó külastas USA presidenti Donald Trumpi veebruaris.

«See oli Valges Majas 4. veebruaril sel aastal, 2020. aastal, kui Juan Guaidó kohtus Jordan Gourdeau'ga,» ütles vasakpoolne riigipea viitega endisele eriüksuslasele, keda Venezuela süüdistab sissetungi korraldamises ning palgasõdurite väljaõppes.

Kohtumine leidis Maduro sõnul aset Trumpi korraldusel eesmärgiga koostada rünnakuplaan.

Maduro kohaselt oleks Goudreau' kohalolu Valges Majas väga kerge tuvastada vahemikus 2019 kuni 2020 ning ka seda, millises toas ta Guaidóga kohtus.

Valge Maja ei vastanud koheselt AFP palvele uudist kommenteerida.

Venezuela sideminister Jorge Rodriguez ütles teisipäeval, et just sel kohtumisel anti Goudreau'le volitus tegutseda sissetungi sõjaväelise juhina.

Venezuela võimude väitel nurjasid nad 3. ja 4. mai vahel meritsi kavandatud rünnaku.

Väited tuginevad videolõigule, milles reidi käigus kinni peetud mässumeelne laevakapten räägib väidetavast kohtumisest Valges Majas.

Maduro sõnul sõlmis Guaidó lepingu Goudreau' rajatud eraturvafima Silvercorp USA-ga, et tabada ning kukutada teda kui Venezuela riigipead ning lasta end ametisse «paigaldada». 

Guaidó nimetas teateid lepingu sõlmimise kohta valeks ning ütles, et tegemist on võimude ettekäändega tema kinni pidamiseks.

Trump on eitanud USA seotust vahejuhtumiga.

«Kui ma tahaks Venezuelasse minna, ei teeks ma sellest saladust,» ütles ta.

Venezuela pidas kinni 52 väidetavat palgasõdurit, kelle seas oli ka kaks ameerika erusõjaväelast Luke Alexander Denman ja Airan Berry, kellele on esitatud terrorismisüüdistus, ütles võimuerakonna Sotsialistlik Partei asejuht Diosdado Cabello.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles