Euroopa ravimiamet: vaktsiin võib valmida aasta pärast (2)

Copy
Koroonaviiruse vaktsiini väljatöötamine Bernis.
Koroonaviiruse vaktsiini väljatöötamine Bernis. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Scanpix

Koroonaviiruse vaktsiin võib optimistliku ennustuse kohaselt valmida aasta pärast, teatas Euroopa ravimiamet (EMA). 

«Me näeme võimalust, kui kõik läheb nagu planeeritud, et osa neist [vaktsiinidest], võivad saada heakskiidu aasta pärast,» ütles Euroopa ravimiameti bioloogiliste terviseohtude ja vaktsiinistrateegia juht Marco Cavaleri videokonverentsil. Ta viitas sõnavõtus tõsiasjale, et vaktsiini töötavad välja praegu mitmed laborid maailmas.

«Need on lihtsalt ennustused, mis tuginevad andmetele, mida näeme. Ent taaskord pean rõhutama, et see on kõige optimistlikum stsenaarium, me teame, et mitte kõik vaktsiinid, mida välja töötatakse, ei pruugi saada heakskiitu ja need võivad kaduda,» lisas Cavaleri. «Me teame, et ette võib tulla hilinemisi.»

Ühtlasi oli agentuur skeptiline nende kuulduste suhtes, nagu võiks vaktsiin valmida juba tänavu septembris.

Samas ei tahtnud Amsterdamis tegutsev agentuur minna kaasa Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) eilse hirmutava avaldusega, et koroonaviirus ei pruugi kunagi kaduda.

«Ma arvan, et seda on veel veidi vara öelda, aga meil on alust olla piisavalt optimistlikud selles osas, et mõni vaktsiin saab heakskiidu,» ütles Cavaleri. «Ma oleksin üllatunud, kui meil ei oleks lõpuks COVID-19 vaktsiini.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles