Uus-Meremaa plaanib suuri kulutusi viirusekahjudega toime tulekuks

Copy
Uus-Meremaa rahandusminister Grant Robertson annab ajakirjanikele teada kavast, mille kohaselt plaanib riik võtta kümnetesse miljarditesse ulatuvaid laene.
Uus-Meremaa rahandusminister Grant Robertson annab ajakirjanikele teada kavast, mille kohaselt plaanib riik võtta kümnetesse miljarditesse ulatuvaid laene. Foto: AP/Scanpix

Uus-Meremaa plaanib laenata ja kulutada suurelt, et hoida koroonaviiruse pandeemia järgselt töötuse määra alla kümne protsendi.

Rahandusminister Grant Robertson avalikustas neljapäeval eelarve, mis on riigi ajaloos enneolematu.

Eelarve kava kohaselt kulutab valitsus majanduse ergutamiseks nelja aasta jooksul 50 miljardit Uus-Meremaa dollarit (27,8 miljardit eurot).

Riigivõlg kasvab aastaks 2023 praeguselt vaid 20 protsendilt 54 protsendi peale, juurde tekitatakse tuhandeid töökohti ning inimesed pannakse tööle ehitusel ja heakorratöödel.

Kuid ka suurenenud kulutused pole piisavad, et käivitada majanduse kosumine pandeemia tekitatud hävingust. Töötuse määr tõuseb juuniks seniselt neljalt protsendilt ilmselt kümne protsendi peale.

Robertson usub ka, et turism, mis moodustas seni umbes kümme protsenti majandusest, ei taastu sarnasele tasemele veel lähiaastatel.

«Seisame silmitsi üleilmse majandusliku- ja tervishoiukriisiga, mida pole nähtud suurest depressioonist saadik,» ütles Robertson.

Robertson avalikustas eelarve samal päeval, mil riigis lõpetati suurem osa koroonapiirangutest.

Ostukeskused, jaemüügikauplused ja restoranid avati uuesti ning paljud inimesed naasid oma töökohtadele. Avamine peegeldas riigi senist edu viiruse väljajuurimisel.

Tervishoiuametnikud ütlesid neljapäeval, et kolmandat päeva järjest polnud riigis ühtegi uut nakkusjuhtumit. Uus-Meremaal on registreeritud umbes 1500 nakkusjuhtumit ja 21 koroonasurma.

Valitsus sisenes kriisi ülejäägis eelarvega, paljude teiste riikidega võrreldes oli riigi rahandus heas seisus.

Roberstoni sõnul peab kriisile reageerima pigem suuremate kulutuste kui kokkuhoiuga.

«Ma pole kasinuse fänn,» ütles ta.

Praegu saavad valitsuse programmi raames, mis loodi kiiresti pärast märtsis rakendatud liikumispiiranguid, toetust üle poole kõigist Uus-Meremaa töötajatest. Eelarvega pikendatakse toetusskeemi ettevõtetele, mis kriisis kõige enam kannatada said.

Eelarve kava kohaselt luuakse ka 11 000 töökohta heakorras, mõned neist ajutised. Inimesed rakendatakse tööle kahjurite hävitamisel ning soode taastamisel.

Ehitatakse ka kuni 8000 uut kodu, luues tuhandeid töökohti ehitussektoris. Suurendatakse kulutusi ka tervishoiusektoris, koolitoidu peale hariduses ning postiteenistuses.

Opositsiooniliider Simon Bridges ütles, et eelarvekaval puuduvad üksikasjad ja usaldusväärsus ning selle suurus võrdub ühe eluasemelaenu juurdevõtmisega igale majapidamisele.

«Selle eest hakkavad maksma meie lapsed ja lapselapsed,» ütles Bridges.

Parlamendis algas eelarvekava arutelu neljapäeva pärastlõunal, ilmselt kiidetakse eelarve heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles