Aktivistid: migrandid surevad Vahemerel kellegi nägemata (7)

Copy
Põgenikelaagri telgid Kreeka Lesbose saarel 13. mai 2020.
Põgenikelaagri telgid Kreeka Lesbose saarel 13. mai 2020. Foto: AFP / Scanpix

Iga päevaga asub Euroopa poole teele üha rohkem migrante, kuid Euroopa on sadamad sulgenud ja merel ei päästa ohtusattujaid ükski humanitaarlaev – aktivistid kardavad, et koroonakriisi varjus leiab Vahemerel aset tragöödia, mida keegi ei näe.

Viimastel nädalatel on Euroopasse jõudnud käputäis migrante. Eelmisel nädalavahetusel randus Itaalias 79 inimest, kuid Itaalia ei lubanud juba enne koroonapandeemiatki eraalustel migrante kaldale tuua.

Rahvusvahelised organisatsioonid ja vabaühendused tõdevad, et olukord on troostitu, sest eelmisest nädalast on kõik päästeoperatsioonid lõppenud.

«Kui merel abi ei ole ja riigid venitavad päästmise ja inimeste kaldale lubamisega, jõuame väga tõsisesse humanitaarolukorda,» hoiatas ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti (UNHCR) Vahemere keskosa erinõunik Vincent Cochetel.

Tema hinnangul on selles piirkonnas jaanuarist alates surma saanud 179 inimest.

Itaalia ja Malta sulgesid aprilli algul pandeemia tõttu sadamad. Samal ajal tegutses merel kaks päästelaeva: Saksa vabaühenduse Sea-Eye alus Alan Kurdi ja Hispaania organisatsiooni Maydayterraneo käsutuses olnud Aita Mari.

Itaalia rannavalve on nüüdseks sundinud mõlemad tehnilistele probleemidele viidates maale jääma.

Cocheteli sõnul on olukord täbar, sest Liibüast üle mere teele asujate hulk on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes peaaegu neljakordistunud. Jaanuarist aprilli lõpuni üritas Euroopasse jõuda 6629 inimest.

Kahekordistunud on ka Tuneesiast Euroopasse pürgijate arv.

«Kas merel on päästelaevu või mitte, teeleasujate arvu see ei mõjuta – praegune koroonaviiruse periood on seda kujukalt tõestanud,» ütles Cochetel.

«75 protsenti migrantidest Liibüas on piirangute tõttu töö kaotanud, mis võib viia meeleheitele.»

Laevaga Ocean Viking paadipõgenikke päästva Prantsuse vabaühenduse SOS Méditerranée peadirektor Sophie Beau' sõnul tekitab kahe päästealuse kõrvaldamine küsimusi.

Ta lubab, et Ocean Viking naaseb abiorganisatsioonide «kriminaliseerimisest» hoolimata merele niipea kui võimalik.

«See on väga dramaatiline ja vastuolus rahvusvahelise mereseadusega, mis nõuab meilt hättasattunu võimalikult kiiret abistamist,» ütles Beau.

«Nüüd, kui ei ole ühtki tunnistajat, jääb võimaliku tragöödia ulatus meile teadmata.»

Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM) hoiatab, et Vahemere keskosa on kõige ohtlikum mererändetee maailmas.

«Praeguses kontekstis on kasvanud oht, et rahvusvahelise kogukonna silme alt eemal toimuvad nähtamatud laevahukud.»

Prantsuse, Itaalia, Hispaania ja Saksa siseminister nõuavad Euroopa Komisjonile saadetud ühiskirjas migrantide merelt päästmiseks solidaarsusmehhanismi loomist.

Merel ootab samal ajal kahel turismialusel Euroopa kokkulepet ja humanitaarabilaevu 162 migranti.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles