Ungari peaminister viitas viiruseaja erivolituste lõpetamisele

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán Belgradis pressikonverentsil.
Ungari peaminister Viktor Orbán Belgradis pressikonverentsil. Foto: Reuters / Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán andis reedel mõista, et on lõpetamas vastuolulist viirusevastast eriolukorda, millega ta oli pälvinud süüdistused autoritaarses võimuhaaramises.

«Me ootame, et valitsus saab oma pandeemia ajaks saadud erivolitused mai lõpus parlamendile tagasi anda,» ütles ta visiidi ajal Serbiasse.

Ungari parlamendis 30. märtsil heaks kiidetud eriolukorra seadus andis rahvuslasest peaministrile ajapiiri seadmata voli valitseda dekreetide abil, kuni valitsus kuulutab COVID-19 kriisi lõppenuks. 

Kriitikud nii kodu- kui ka välismaal, sealhulgas mõned ta liitlased Euroopa Parlamendi konservatiivsest Euroopa Rahvapartei (EPP) rühmast süüdistasid teda kriisi kasutamises Ungari juhtimiseks autoritarismi suunas.

17. aprillil võttis Euroopa Parlament vastu avalduse, mis ütles, et Ungari meetmed on «vastuolus Euroopa väärtustega».

Ungari opositsiooniparteid ütlesid, et Orbán kuritarvitab lisavolitusi, andes välja dekreete, mis pigem tsementeerivad tema võimu kui võitlevad koroonaviirusega.

Budapest on kriitika «võltsuudisena» tagasi lükanud ja öelnud, et volitused on proportsionaalsed ning parlament võib need igal ajal tagasi võtta.

«Ungaris loodud õiguslik erikord andis valitsusele ja tema juhile voli teha epideemia ajal kiirelt tõsiseid ja raskeid otsuseid,» ütles Orbán reedel ühisel pressikonverentsil Serbia presidendi Aleksandar Vučićiga.

«Igaüks saab võimaluse Ungari ees seaduse kohta tehtud alusetute süüdistuste pärast vabandada,» lisas ta.

Kümne miljoni elanikuga Ungari on reedese seisuga teatanud enam kui 3400-st koroonaviirusega nakatumisest ning 442-st surmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles