Jeemeni lõunaosas asuvas Adenis on surnud rohkem kui 500 inimest

Copy
Adenis asuval Qutay kalmistul.
Adenis asuval Qutay kalmistul. Foto: SALEH AL-OBEIDI/AFP

Kodusõjast räsitud Jeemeni lõunaosas asuvas Adenis on viimase kaheksa päeva jooksul surnud rohkem kui 500 inimest, kellest paljudel olid hingamisraskused, teatasid reedel linnavõimud.

Võimud kardavad, et tegemist võib olla olla koroonaviiruse kontrollimatu levikuga.

Üks kohalik hauakaevaja ütles uudisteagentuurile Associated Press, et pole kunagi varem näinud sellist surnute pidevat voolu, kuigi viis aastat kestnud kodusõja ajal on linnas leidnud aset mitmeid veriseid tänavalahinguid.

Adenis on mitmed meditsiiniasutused suletud töötajate puudusel, sest väheste kaitsevahenditega meedikud pelgavad nakatumist.

«Kui kahtlustate koroonaviirusesse haigestumist ja viibite Adenis, siis tõenäoliselt peate ootama oma surma kodus,» ütles linna terviseameti juhataja asetäitja Mohammed Roubaid.

Jeemenis võib ligi miljon põgenikku oma peavarjust ilma jääda, kuna abiprogrammide vahendid hakkavad otsa saama, hoiatas aprilli lõpus ÜRO. ÜRO pagulasameti (UNHCR) hinnangul ohustab vahendite nappus hädavajalikku abi umbes miljonile Jeemeni sisepagulasele ja sõjapõgenikule.

«Jeemenit peetakse juba praegu maailma suurimaks humanitaarkriisiks,» ütles UNHCR-i pressiesindaja Shabia Mantoo virtuaalsel pressiüritusel Genfis. 

«Nüüd ähvardab riiki lisaks ka koroonaviiruse pandeemia oht ning hiljutiste hoovihmade ja üleujutuste mõju,» lisas Mantoo.  

Jeemenis registreeriti esimene uue koroonaviiruse juhtum 10. aprillil. 

Jeemeni kodusõda puhkes 2014. aasta lõpus. Aasta hiljem sekkus konflikti ka Saudi Araabia juhitud koalitsioon. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles