Abdullah II: Läänekalda liitmine võib viia ulatusliku konfliktini Iisraeli ja Jordaania vahel

BNS
Copy
Jordaania kuningas Abdullah II.
Jordaania kuningas Abdullah II. Foto: AP / Scanpix

Jordaania kuningas Abdullah II ütles reedel Saksa väljaandele Der Spiegel antud intervjuus, et Iisraeli võimalik otsus liita okupeeritud Läänekaldast piirkondi oma riigiga võib viia uatusliku konfliktini Iisraeli ja Jordaania vahel juba suve jooksul.

Iisraeli äsjamoodustatud ühtsusvalitsus plaanib USA toel ühendada märkimisväärsed Läänekalda osad juudiriigiga.

Iisrael on okupeerinud Läänekallast aastast 1967. Enne seda oli piirkond Jordaania kontrolli all, mis annekteeris selle 1948. aasta sõjas. Iisrael on rajanud Läänekaldale juudiasundusi, mida peetakse rahvusvahelise õiguse järgi ebaseaduslikeks. Piirkond pidi moodustama lõviosa tulevasest Palestiina riigist. 

Jordaania ja Iisrael allkirjastasid rahulepingu 1994. aastal. Abdullah' sõnul on nüüd võimalik selle tühistamine.

Abdullah rõhutas, et Iisraelil tuleb oma plaanidest loobuda ja ainuvõimalik on vaid kahe riigi lahendus.

«Mis juhtuks, kui Palestiina omavalitsus kokku kukuks? Piirkonnas lisanduksid kaos ja äärmuslus. Kui Iisrael juulis tõepoolest Läänekalda plaanid teostab, siis toob see kaasa ulatusliku konflikti Jordaania kuningriigiga,» rääkis kuningas.

«Ma ei taha ähvardada ja vastasseisu õhkkonda luua, kuid me kaalume kõiki võimalusi. Oleme nõus mitmete riikidega Euroopas ja rahvusvahelise üldsuse seas, et Lähis-Idas ei tohiks kehtida kõige tugevama õigus,» lisas Abdullah. 

Euroopa Liit on teatanud, et üritab Iisraeli veenda Läänekalda plaanidest loobuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles