Albaania psühholoogid keelasid seksuaalse orientatsiooni ravi (1)

Copy
Albaania geiparaad 2015. aastal. Tänavune Tirana Pride toimus koroonaviiruse tõttu virtuaalselt.
Albaania geiparaad 2015. aastal. Tänavune Tirana Pride toimus koroonaviiruse tõttu virtuaalselt. Foto: AFP / Scanpix

Geiorganisatsioonid tervitasid Albaania psühholoogide katusorganisatsiooni otsust keelata seksuaalse orientatsiooni ravi, mille eesmärgiks on muuta inimeste seksuaalset orientatsiooni, soolist identiteeti või soolist eneseväljendust.

Albaania peamise LGBT organisatsiooni Ambasada PINK teadaandes öeldakse, et otsus paneb «Albaania psühholoogide liidu LGBT kogukonna õigusi austavate organisatsioonide esirinda».

Kõik Albaania ametlikult töötavad terapeudid peavad olema ka riigi psühholoogide liidu liikmed.

Albaania on kuues riik Euroopas, kes sellist keeldu rakendab. Orientatsiooni muutmise teraapia, mida teadlased ebatõhusaks ja isegi ohtlikuks peavad, on keelatud ka Hispaanias, Šveitsis, Maltal, Ühendkuningriigis ja Saksamaal.

«Otsus on eriti oluline murdeealisele LGBT kogukonnale, kelle vanemad sunnivad neid tihti käima seksuaalse orientatsiooni muutmise teraapias, lootes muuta nende seksuaalset orientatsiooni või soolist identiteeti,» teatas Ambasada PINK.

Vaid päev varem tähistasid LGBT organisatsioonid koroonaviiruse pandeemia tõttu virtuaalselt Tirana Pride 2020 rongkäiku. Lisaks jagasid nad oma vikerkaarevärvilist lippu ministeeriumitele ja teistele ametiasutustele, osana oma «Ole uhke, heiska lipp» kampaaniast.

Albaania võttis 2010. aastal vastu diskrimineerimise vastase seaduse, mis annab homoseksuaalidele juriidilised õigused, kuid ei võimalda samasooliste abielusid. Endiselt on laialdaselt levinud geide vastased eelarvamused ja diskrimineerimine ning geide vastane peresisene vägivald, ehkki geiparaadile rünnakuid toimunud pole.

«Ühiskondlikud hoiakud LGBT kogukonna suhtes on (Albaanias) üldiselt negatiivsed, kõige negatiivsemad Euroopas,» märkis Ambasada PINK.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles