«Südamega eurokraadid» koguvad raha kriisikollete toetuseks

Postimees
Copy
Vana Euroopa Panga hoone Frankfurdis.
Vana Euroopa Panga hoone Frankfurdis. Foto: MICHAEL PROBST/AP/Scanpix

Grupp Euroopa Liidu tsiviilteenistujaid otsustas ühendada jõud ja alustada saadikute seas rahakogumist koroonakriisist kõige raskemini kannatada saanud riikide toetuseks.

Rohujuuretasandi liikumise algatas grupp ELi tsiviilteenistujaid, kes nimetavad ennast naljaga pooleks «Südamega eurokraatideks», mis on vastus tabloidmeediale, kus euroametnikke kujutatakse sageli külmade isikutena.

Selle nädala alguseks oli kokku 800 inimese abiga kogutud juba 150 000 eurot, kogu raha on tulnud ELi institutsioonides töötavate inimeste taskust.

«See on päris raha, kohe kätte, tagatist nõudmata,» lausus EURACTIVile üks annetaja, kes ei soovinud oma isikut avalikustada.

«Paljud ELi tsiviilteenistujad tunnevad kohustust anda isiklik panus ja aidata abi vajavaid riike ja inimesi,» teatasid kampaania algatajad avalduses.

ELi töötajate Covid-19 solidaarsusfond on teinud esimesed saadetised heategevusorganisatsioonidele, mis pakuvad tervishoiu ja toiduabi pandeemiast räsitud Hispaaniale ja Põhja-Itaaliale.

Idee sai alguse kuu aja eest institutsioonideülese EUStaff4Climate grupis osalejatest. Nende eesmärk on näidata ELi ühtsust ja jagada abi kiirelt sinna, kus seda on kõige rohkem vaja.

Liikumine loodab koguda tulevikus veelgi rohkem raha ning töötajad kõikidest ELi institutsioonidest on lubanud annetada kaks protsenti oma kuuplagast abifondile.

Palgaannetuste lubadus jõustus alles kaks nädalat tagasi, seega ei ole teada, kui suuri summasid sellega kokku saadakse.

«ELi töötajate solidaarsuse näitamine tugevdab ELi institutsioonide mainet,» märkisid fondi algatajad avalduses.

Pandeemia möödudes loodab fond toetada sotsiaalset ja majanduslikku taastumist. «Me loodame oma olulisust järgnevate nädalate jooksul suurendada, seda doonorite arvu mõttes,» lausus üks liikumise organiseerijatest Bruno Mola Euroopa Komisjonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles