Raport: Prantsusmaal kasvas mullu homofoobsete rünnakute arv

Copy
Lõuna-Prantsusmaa Toulouse'i LGBT aktivistide rongkäik 8. juuni 2019.
Lõuna-Prantsusmaa Toulouse'i LGBT aktivistide rongkäik 8. juuni 2019. Foto: SIPA / SCANPIX

Prantsusmaal kasvas eelmisel aastal homofoobsete füüsiliste ja verbaalsete rünnakute arv 36 protsendi võrra, teatas laupäeval siseministeerium. 

Aasta varem, 2018. aastal, registreeriti Prantsusmaal rekordiliselt kõrge arv füüsilisi rünnakuid seksuaalvähemuste (LGBT) vastu. 

Pühapäev 17. mai on rahvusvaheline homofoobia, transfoobia ja bifoobia vastane päev, mil tähistatakse 30 aasta möödumist homoseksuaalsuse eemaldamisest Rahvusvahelise Terviseorganisatsiooni (WHO) vaimuhaiguste nimekirjast. 

Eelmisel aastal tuvastas Prantsuse politsei 1870 homofoobse või transfoobse iseloomuga rikkumist, võrreldes 1380-ga 2018. aastal. Tegemist on 36 protsendi suuruse tõusuga LGBT-vastaste tegude ohvrite arvus, lisati avalduses. 

«Need arvud näitavad homofoobia ja transfoobia sügavat juurdumust ühiskonnas,» teatas ministeerium. See moodustab osa laiemast vihakuritegude ja «identiteediäärmusluse» kasvust, seisis teadaandes. 

Solvangud moodustavad 33 protsenti rikkumistest ja füüsiline ja seksuaalne vägivald 28 protsenti vastavasisulistest kaebustest. 

Ohvriteks on peamiselt mehed – 75 protsenti – ja 62 protsendi puhul oli ohver alla 35 aasta vana. 

LGBT ühenduste teatel ei peegelda need arvud tegelikku olukorda adekvaatselt, kuna paljud ohvrid ei teavita kuritegudest politseid. Organisatsioon SOS Homophobie avalikustab esmaspäeval omapoolse LGBT-vastaste rünnakute kohta koostatud statistika. 

Ministeeriumi raporti järgi moodustavad kaebused Prantsuse suurlinnades kõikidest kaebustest 36 protsenti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles