Ulatusliku viirusepuhangu keskmes olnud USA lennukikandjal on taas nakatunud 13 mereväelast (1)

Copy
USA mereväelased naasmas pärast karantiini lennukikandja pardale.
USA mereväelased naasmas pärast karantiini lennukikandja pardale. Foto: Reuters / Scanpix

USA lennukikandjal USS Theodore Roosevelt, mida märtsis-aprillis tabas ulatuslik viirusepuhang, on 13 mereväelast nakatunud uue koroonaviirusega teist korda. 

Kõik kõnealused meremehed olid läbinud kaks nädalat kestnud isolatsiooni. Enne, kui neid laevale tagasi lubati, pidid nad andma kaks negatiivset proovi. 

Reedel oli merevägi teinud ametliku avalduse viie meeskonnaliikme taasnakatumisest. Laupäeval aga teatas anonüümsust palunud USA mereväeohvitser, et positiivseks on osutunud veel kaheksa meremehe koroonaproov.

Meeskonnaliikmete testid on USA-s tekitanud küsimusi nakatunud sõjaväelaste teenistusse tagasivõtmise üle, kui teistkordne nakkus on võimalik. Samuti on seatud kahtluse alla testide täpsus. 

Viirusepuhang tuvastati lennukikandjal märtsi lõpus ning alus on seisnud sestsaadik sestsaadik Guami sadamas. Merevägi saatis enam kui 4000 meeskonnaliiget 4800-st karantiini või isolatsiooni.

Kokku tuvastati nakkus 1155 mereväelasel, kellest üks suri Covid-19 tüsistustesse. 

Varem mais hakati laeva meeskonda tagasi pardale lubama, et lennukikandja saaks oma ülesannetega jätkata. 

Aluse kapten põhjustas puhangust teatades avaliku vastasseisu Pentagoniga, mis päädis aprillis mereväeminister Thomas Modly lahkumisega. 

Modly astus tagasi viis päeva pärast seda, kui oli vabastanud ametist Roosevelti kapteni Brett Crozieri, kes kirjutas meediasse lekkinud kirja, milles kirjeldas närust olukorda viirusest haaratud alusel ning väitis, et Pentagon ei pööra sellele piisavat tähelepanu. 

Sõjaväeringkondades lugupeetud ja meeskonna poolt armastatud Crozieri lahtilaskmist enne kohast uurimist peeti liiga jõuliseks ja ülemäära kiirustades rakendatud meetmeks. 

Laitmatu karjääriga Crozier oli kirjutanud märtsi lõpus oma ülemustele kirja, kurtes kontrollimatu COVID-19 puhangu üle Roosevelti meeskonnas ning ärgitades Pentagoni lubama tal mereväelased maale saata ja laev steriliseerida. 

«Viiruse levik kestab ja kogub hoogu,» kirjutas Crozier. «Me ei ole sõjas. Mereväelased ei pea surema.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles