NATO peasekretär tervitas Afganistani võimujagamislepet (1)

Copy
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: DENIS LOVROVIC/AFP/Scanpix Baltics

NATO peasekretär Jens Stoltenberg tervitas pühapäeval võimujagamislepet Afganistani poliitiliste rivaalide vahel ning ärgitas neid uutele jõupingutustele rahu saavutamiseks. 

«Ma tervitan Afganistani poliitiliste liidrite otsust lahendada oma erimeelsused ja ühendada jõupingutused kaasava valitsuse moodustamiseks,» lausus Stoltenberg pärast seda, kui president Ashraf Ghani ja tema rivaal Abdullah Abdullah olid allkirjastanud leppe maa poliitilisse kriisi paisanud tüli lõpetamiseks.

«COVID-19 pandeemia ja Talibani jätkuva vägivalla ajal oma kaasmaalaste vastu on olulisem kui kunagi varem, et kõik Afganistani liidrid ühineksid ja töötaksid püsiva rahu suunas,» ütles Stoltenberg. «Kõik pooled peaksid seda enneolematut rahuvõimalust ära kasutama.»

Leppe kohaselt asub Abdullah juhtima tulevasi rahukõnelusi Talibaniga. Islamiliikumine on juba allkirjastanud ajaloolise leppe Washingtoniga, mis peaks sillutama tee võõrvägede lahkumisele Afganistanist. 

Rahu väljavaated on aga endiselt ebakindlad, kuna Talibani ja valitsusvägede vahel käivad provintsides endiselt lahingud.

NATO lõpetas Afganistanis lahinguoperatsioonid 2014. aasta lõpus, kuid hoiab riigis umbes 16 000-liikmelisi jõude, et välja õpetada, nõustada ja toetada valitsusvägesid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles