Iraan hoiatas USA-d Venezuelale mõeldud kütusetarnete häirimise eest

Copy
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif. Foto: AP / Scanpix

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif hoiatas pühapäeval USA-d, et see ei saadaks oma sõjalaevu Kariibi merele häirima Iraani kütusetarneid Venezuelale.

Zarif hoiatas ÜRO peasekretärile António Guterresele saadetud kirjas «Ameerika sammude eest saatmaks oma mereväe Kariibi merele, et sekkuda ja häirida Iraani kütuse toimetamist Venezuelale».

Iraani välisministri sõnul oleks USA selline tegevus «ebaseaduslik ja piraatluse vorm».

Zarif lisas, et USA kannaks vastutust «igasuguse ebaseadusliku meetme tagajärgede eest».

Iraani teatel on viis islamivabariigi tankerit teel Venezuelasse, et toimetada sinna vähemalt 45,5 miljoni dollari väärtuses kütust, bensiini ja teisi tooteid. Tegemist on osaga laiemast kokkuleppest kahe USA sanktsioonide all oleva riigi vahel.

Kõik tankerid kuuluvad Iraani riiklikele või riigiga seotud firmadele ja sõidavad Iraani lipu all.

Iraani uudisteagentuur Fars News väitis laupäeval, et sai informatsiooni, mille kohaselt on Kariibi merel neli USA sõjalaeva «võimalikuks vastasseisuks Iraani tankeritega».

USA on kehtestanud ühepoolsed sanktsioonid, mille eesmärk on takistada nii Iraani kui Venezuela naftaeksporti.

Zarifi asetäitja kutsus välja Šveitsi suursaadiku, kes esindab Teheranis Washingtoni huve, et edastada talle Iraani «tõsine hoiatus».

Abbas Araghchi ütles, et igasugusele potentsiaalsele ohule Iraani tankerite suhtes reageeritakse kiiresti ja otsustavalt.

Iraan on korduvalt kinnitanud toetust Venezuela liidrile Nicolás Madurole opositsiooniliideri Juan Guaidó vastu, keda on Venezuela ajutise presidendina tunnustanud umbes 60 riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles