Merkel ja Macron käisid välja 500 miljardi eurose taastumisfondi idee

Postimees
Copy
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron vestlesid täna videokonverentsil.
Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron vestlesid täna videokonverentsil. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tegid ettepaneku luua 500 miljardi eurone fond, millega rahastada Euroopa Liidu majanduse taastamist koroonaviiruse kriisist.

Euroopa on välja tulemas koroonaviiruse pidurdamiseks kehtestatud piirangutest, mis on andnud hoobi majandustele ja toonud silmapiirile pikema majanduslanguse võimaluse. 

Seetõttu arutasid Macron ja Merkel täna videokonverentsi vahendusel taastumisplaani, mis näeb ette 500 miljardi euro eraldamist liikmesriikidele.

«Toetamaks jätkusuutlikku taastumist, mis innustab tagant kasvu ELis, pooldavad Saksamaa ja Prantsusmaa ambitsioonika, ajutise ja sihipärase taastumisfondi loomist,» ütlesid riigijuhid ühises avalduses.

500 miljardit eurot laenataks EL-i nimel ja jaotatakse kõige rängemalt pandeemiast mõjutatud majandusvaldkondade ning piirkondade vahel, kirjutas AFP. 

Teade tõi aktsiaturgudel kaasa märkimisväärse tõusu.

Macron kinnitas, et taastumisfondist osa saavad riigid ei seisa silmitsi kohustusega saadud abi tagasi maksta.

«Oleme veendunud, et see pole mitte üksnes aus, aga ka vajalik, muuta kättesaadavaks rahalised vahendid, mille me järk-järgult mitme järgneva Euroopa Liidu eelarvega tagasi maksame,» ütles Merkel. 

Ühislaenudega nõustumine märgib kannapööret Saksamaa jaoks, mis on seni tõrjunud Hispaania ja Itaalia üleskutseid luua niinimetatud koroonavõlakirjad.

Saksamaa, Holland ja teised jõukamad riigid on näinud seda võlgades lõunamaade katsena lõigata kasu põhjamaade eelarvedistsipliinist.

Merkel tõdes ühisel veebi teel toimunud pressikonverentsil Macroniga, et pandeemia näol on tegemist suurima kriisiga Euroopa Liidu ajaloos. Ta avaldas lootust, et Prantsusmaa ja Saksamaa ühine initsiatiiv taastumisplaani osas annab olulise signaali ja impulsi kogu ühendusele.

Merkeli sõnul peaks taastumisfond aitama tagada EL-i püsimise tugeva ja ühtsena.

Macron tõdes, et viiruspuhangu alguses võis näha Euroopas kurba vaatepilti piiride sulgemisest, mis leidis sageli aset lähiriikidega läbirääkimisi pidamata. Ka Prantsusmaa president loodab, et kriisist väljumise käigus suudetakse Euroopa ühtsus taastada.

Euroopa Komisjon tervitas Macroni ja Merkeli ühisavaldust.

«Ma tervitan Prantsusmaa ja Saksamaa esitatud konstruktiivset ettepanekut,» ütles komisjoni president Ursula von der Leyen. «See teadvustab Euroopa ees seisva majandusliku väljakutse ulatust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles