Trump ähvardas WHO rahastamise püsivalt lõpetada (1)

BNS
Copy
USA president Donald Trump lubas tehnoloogiagigandid ette võtta.
USA president Donald Trump lubas tehnoloogiagigandid ette võtta. Foto: Pool/AFP

USA president Donald Trump ähvardas alaliselt külmutada Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) rahastamise, kui organisatsioon järgmise 30 päeva jooksul oma tegevust märkimisväärselt ei paranda.

USA peatas maksed WHO-sse aprilli keskel, süüdistades seda liiga lähedastes suhetes Hiinaga ning koroonaviiruse pandeemia varjamises ja sellega halvasti toime tulemises.

Eile edastas Trump Twitteris fotod kirjast, mille ta saatis WHO peadirektorile Tedros Adhanom Ghebreyesusele. USA presidendi sõnul tõi ta kirjas näited WHO puudustest pandeemia kriisijuhtimises.

«On selge, et teie ja teie organisatsiooni korduvad eksisammud reageerimisel pandeemiale on läinud maailmale rängalt maksma. Maailma Terviseorganisatsiooni ainus tee edasi on see, kui ta tegelikult demonstreerib sõltumatust Hiinast,» ütles Trump kirjas.

«Kui Maailma Terviseorganisatsioon ei luba olulisi parendusi järgmise 30 päeva jooksul, muudan ma USA rahastuse ajutise külmutamise alaliseks ja vaatan üle meie liikmesuse organisatsioonis,» hoiatas ta.

WHO lubas eile algatada koroonaviiruse pandeemiale reageerimise sõltumatu uurimine niipea kui võimalik.

Ühendriigid on olnud WHO suurim rahastaja, toetades organisatsiooni mullu 400 miljoni dollariga ehk 364 miljoni euroga, samas kui Hiina panustas 40 miljonit dollarit. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles