Saksa kohus piiras luureteenistuse õigust välismaalaste järele nuhkida

Copy
Saksa luureteenistuse peakorteri silt Berliinis.
Saksa luureteenistuse peakorteri silt Berliinis. Foto: Reuters / Scanpix

Saksa välisluureteenistusel (BND) ei ole lubatud luurata võõrsil välismaalaste internetiandmete järele, otsustas konstitutsioonikohus teisipäeval välismaa ajakirjanike esitatud hagi rahuldades.

Praegu toimiv internetiseire rikub «põhiõigust telekommunikatsiooni privaatsusele» ning ajakirjandusvabadust, leidsid kohtunikud.

Välisseire suurt tähtsust arvestades andis kohus BND-le 2021. aasta lõpuni aega muudatusteks, et oma tegevus seadustega kooskõlla viia.

Otsus on esimene kord, kui konstitutsioonikohus nõuab BND-lt selgelt Saksa põhiseaduses sätestatud õiguste austamist ka välisriikides tegutsedes.

Saksa luureteenistustel ei ole lubatud jälgida ulatuslikult sakslaste internetis liikumist.

Nüüdse kohtuasja algatasid ajakirjanikud ja kodanikuühiskonna grupid, keda vihastas 2016. aasta seadusmuudatusega BND-le antud laialdased volitused viia läbi «strateegilise telekommunikatsiooni jälgimist».

See on võimaldanud BND-l jälgida välisriikide mittesakslaste internetiliikumist, vaadeldes selleks sageli paroolide, telefoninumbrite ja elektronpostiaadresside kasutamist.

Üks hagejaid, Piirideta reporterid väitis, et nii sai agentuur luurata ajakirjanike järele peaaegu piiramatult.

«See on suur võit, et Saksa võimud ei pääse oma põhiseaduslikest kohustustest välismaale minnes ja seal töötades,» ütles Kodanikuõiguste Ühingu liige Nora Markard.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles