Enamik hispaanlasi toetab karmide meetmete jätkamist

Copy
Hispaania, 18. mai.
Hispaania, 18. mai. Foto: NACHO DOCE/REUTERS/Scanpix Baltics

Enamus hispaanlasi toetab sulgemismeetmeid ja usub, et neid tuleks pikendada, näitas teisipäeval uuring, ehkki vihased meeleavaldajad Madridis ja mujal mõistavad valitsuse tegevuse koroonaviiruse kriisi ajal hukka.

Riikliku Sotsioloogiauuringute Keskuse CIS uuring näitas, et 95 protsenti vastanutest pidas epideemiaga võitlemisel kasutatud vahendeid vajalikeks või väga vajalikeks. 

Hispaania kannatas epideemia ühe kõige ohvriterohkema puhangu all, mis tõi kaasa enam kui 231 000 nakkus- ja 27 000 surmajuhtumit. Kõrgeimad numbrid olid 2. aprillil.

Kuus vastanut kümnest arvas, et 14. märtsil kehtestatud ja nüüd aeglaselt leevendatud meetmeid tuleks pikendada. 29 protsenti ütles, et nad tahavad rohkem liikumisvabadust.

Peaminister Pedro Sáncheze toimetuleku osas kriisiga on rahvas lõhenenud. 46 protsenti ütleb, et neil on tema poliitika suhtes suur või üsna suur usaldus, aga 48 protsenti leiab, et usaldust on vähe või see puudub.

Küsitlus toimus 4.-13. maini, vastajaid oli 3800. Tulemused avalikustati vaid päev pärast valitsusvastaseid meeleavaldusi Madridi erinevates osades ja teistes linnades, kus kohati osales sadu inimesi.

Panne kokku tagudes, Hispaania lippe lehvitades ja vabaduse järele hüüdes nõudsid meeleavaldajad Sáncheze tagasiastumist. Parempoolsed ja äärmusparempoolsed erakonnad olid kindlalt protestide taga. 

«Sáncheze kriisijuhtimine oli katastroof,» ütles protestija Fernando López AFP televisioonile meeleavaldusel peaministri sotsialistliku partei peakorteri juures Madridis. Ta tõi esile pideva hilinemise ning piirangud vabadusele.

Samu nõudmisi esitati riigi lõunaosas Sevillas.

«Me tahame, et Sánchez lahkuks, sest ta hävitab selle maa,» väitis mees, kes avaldas vaid eesnime Ignacio.

Neljal korral uuendatud eriolukord viis 47 miljoni elanikuga Hispaania maailma ühtede kõige karmimate meetmeteni. Nüüd on alustatud ettevaatliku tagasipöördumisega, mis peaks kestma juuni lõpuni.

Eriolukord lõpeb küll 23. mai südaööl, kuid valitsus küsib kolmapäeval parlamendilt nõusolekut seda veel kord pikendada. Pikendamise läbiminekul kestab see juuni lõpuni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles