Rootsi laiendab koroonatestide tegemist

Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: AL BELLO/AFP

Rootsi teatas teisipäeval, et muudab koroonaviiruse testimise kättesaadavaks kergemate sümptomitega inimestele ja eluliselt tähtsate valdkondade töötajatele, et vältida nende tarbetut kojujäämist.

Rootsi ei ole kehtestanud erakorralisi liikumispiiranguid ja teisi meetmeid, mida on näha üle kogu Euroopa, kuid on kutsunud inimesi järgima ametlikke soovitusi ja käituma vastutustundlikult.

Koroonatestide tegemine on seni piirdunud peamiselt tervishoiutöötajate ja haiglaravi vajavate patsientidega.

«Meil ei saa olla olukorda, kus inimesed jäävad koju kõige kergemate sümptomitega, kui neil ei ole vaja kodus olla,» ütles tervishoiuminister Lena Hallengren.

Valitsus soovitab praegu, et kõik, kellel on koroonaviiruse haigusnähud, peaksid koju jääma.

Teste jagatakse praegu prioriteetsuse süsteemi alusel.

Kõrgeima prioriteediga on patsiendid haiglates ja riskirühmadesse kuuluvad inimesed. Neile järgnevad tervishoiutöötajad ja töötajad erinevates elutähtsates valdkondades nagu korrakaitse ja taristud.

Hallengren ütles, et kõrgeima prioriteedi hulka tuleks arvata inimesed, kellel on koroonaviiruse sümptomid, millega tuleb tegelda, kuid mis ei vaja hospitaliseerimist.

Rootsi valitsus ütles aprilli keskel, et kavatseb oluliselt suurendada testimist, kuni 100 000 inimeseni nädalas, kuid selle plaani täideviimisega on raskusi.

«Testimisvõimekus on olemas, kuid endiselt on raskusi seda ümbritseva logistikaga,» ütles Harriet Wallberg, kes nimetati mai alguses riigi koroonatestimise koordinaatoriks.

Eelmisel nädalal tehti üle 32 000 testi ning ühtekokku on testitud ligi 210 000 inimest.

Rootsi teatas teisipäeval, et riigis on leidnud kinnitust 30 799 inimese nakatumine koroonaviirusesse, COVID-19 on seni nõudnud 3743 inimelu.

Worldometeri andmetel tuleb praegu Rootsis 371 koroonasurma miljoni elaniku kohta. Palju karmimaid meetmeid rakendanud naaberriikides on see näitaja kordades madalam - Norras 43, Taanis 95 ja Soomes 54.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles