100-aastane koroonakangelane Tom Moore lüüakse rüütliks

Postimees
Copy
Tom Moore.
Tom Moore. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Ühendkuningriigis lüüakse rüütliks 100-aastane sõjaveteran Tom Moore, kes kogus pandeemia ajal 33 miljonit naela (37 miljonit eurot) Briti tervishoiuteenistusele (NHS).

Mäletatavasti lubas sõjaveteran enne 100-aastaseks saamist kõndida oma aias 100 ringi ning palus inimestel annetada raha NHSile. Kapten Moore lootis tervishoiutöötajate toetuseks kokku koguda 1000 naela, kuid see eesmärk täitus juba esimese ööpäevaga. Tema üleskutse muutus erakordselt populaarseks ja lõpuks suutis vapper vanahärra annetustena koguda üle 33 miljoni naela. Kui ta 16. aprillil oma 100. ringi lõpetas, tervitas teda Yorkshire’i rügemendi 1. pataljoni auvahtkond.

Kui 30. aprillil ehk Moore’i 100. sünnipäeval nimetati ta Harrogate’i armeekolledži aukoloneliks, siis nüüd saab talle osaks veelgi suurem au. Peaminister Boris Johnsoni ettepanekul lüüakse vanahärra rüütliks. Kuninganna Elizabeth II on oma nõusoleku juba andnud, täna tuleb otsuse kohta ka ametlik kinnitus, teatas BBC.

«Kolonel Tomi fantastiline aktsioon lõi rekordeid, inspireeris kogu riiki ning andis meile kõigile valguskiire koroonaviiruse udus. Kõigi nimel, keda see imeline lugu liigutanud on, tahan ma avaldada suurt tänu. Ta on tõeline rahvuslik aare,» teatas peaminister Johnson avalduses.

Kuigi Moore on aukolonel, saab kaitseministeeriumi protokolli kohaselt tema ametlikuks tiitliks kapten söör Thomas Moore.

Kapten Tomi heategu tõi talle kuulsust üle terve maailma. Hiljem lindistas ta koos Briti laulja Michael Balliga ka kaveri kuulsast laulust «You’ll Never Walk Alone», mis tõusis Briti edetabelite tippu. Sellega sai Moore’ist vanim inimene, kes on Briti singliedetabeli esikohale jõudnud. Laulu pealt teenitud raha annetati samuti NHSile. Tänu heategevuskampaaniale ja Briti edetabeli tippu jõudmisele on Moore’i nimel kaks Guinnessi rekordit.

Sünnipäevaks saabus Moore’ile Briti meedia teatel kokku üle 150 000 õnnitluskaardi ning juubeli auks tegid tema kodust ülelennu Briti relvajõudude lennukid ja helikopterid. Oma õnnitlused edastasid nii kuninganna kui ka peaminister, aga ka Inglismaa jalgpallikoondise kapten Harry Kane ja ÜRO peasekretär Antonio Guterres.

1920. aastal Yorkshire’is sündinud Moore teenis Teise maailmasõja ajal Briti armee koosseisus Indias, Birmas ja Indoneesias. Pärast sõda töötas inseneriks õppinud mees tsemenditehase juhatajana. Oma abikaasa surma järel 2006. aastal kolis ta oma tütre, väimehe ja kahe lapselapse juurde Bedfordshire`isse, kus elab praeguseni.

Tom Moore'i sünnipäev.
Tom Moore'i sünnipäev. Foto: Emma Soh/AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles