USA B-1 pommitajad olid lennuõppusel Rootsis ja Norras

Copy
B-1 pommitaja.
B-1 pommitaja. Foto: twitter

USA pommitajad B-1 osalesid kolmapäeval ühisõppustel koos Rootsi ja Norra õhujõududega.

Õppustest esimesena teatanud ajalehe Dagens Nyheteri sõnul oli tegu esimese korraga, mil need kaugpommitajad Rootsi õhuruumis harjutasid.

Kaitseminister Peter Hultqvisti sõnul põhinevad õhuväeõppused USA ja Rootsi suurenenud kavandataval koostööl selles vallas.

«Tegemist on loomulikult julgeolekupoliitilise signaaliga, mis meie arvates aitab kaasa regiooni stabiliseerimisele,» selgitas Hultqvist ajalehele.

Tema sõnul on suhe Ühendriikidega oluline nii Rootsile kui kogu Euroopale. Hultqvist meenutas ka, et Rootsil, Soomel ja USA-l on kolmepoolne kaitsekoostöö kokkulepe.

USA B-52 pommitajad osalesid aastal 2017 Soome juhitud ning koostöös Rootsi ja Norraga läbi viidud Arctic Challenge sõjalistel õppustel. Toona vihjati avalikkuses, et Soome takistas lennukite jõudmist Soome õhuruumi, kuid õppuste juht ütles STT-le, et seda polnud kunagi isegi kavas.

Norra kaitseväe sõnul olid kolmapäeval toimunud õppused ühed oma valdkonna suurimad. Nendel osales  lisaks USA B-1 pommitajatele ka «mitmeid liitlasi ja partnereid». Norrast oli kohal neli F-35 hävitajat.

Kaitseväe kodulehel öeldi, et lisaks lennuõppustel on oluline roll ka eelhoiatuse ja õhuruumi juhtimise harjutamisel.

Rootsis oli õppuste osaks ka Gripen hävitajate tankimine õhus ameeriklaste KC-135 pealt.

Nelja mootoriga ning umbes 45 meetri pikkune B-1 võib kanda suurt hulka tavarelvastust. USA on kasutanud seda lennukit ka lahingutegevuses Lähis-Idas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles