Malta patrull andis väidetavalt põgenikele kütust Itaaliasse sõiduks

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Malta relvajõud andsid põgenikele kütust paadi tarvis, uue mootori ja Itaalia GPS-koordinaadid, väitis kolmapäeval kriisiliin vahejuhtumis osalenutele viidates. 

Liibüast 8. aprillil kummipaadiga teele asunud sajakonna migrandi meresõidu katkestas kolm päeva hiljem Malta patrull, rääkisid mõned neist vabaühendusele Alarm Phone.

Pärast ohtlikke manöövreid ning takistades relvaähvardusel neil jätkata teekonda Maltale, ütlesid sõjaväelased, et aitavad neil pigem Itaaliasse jõuda. 

««Me näitame teile teed Itaaliani,» ütlesid nad, millele me vastasime, et meil pole kütust,» rääkis üks kummipaadis olnu vabaühendusele. Seepeale olevat patrull-laeva meeskond andnud põgenikele 40 liitrit kütust ja Yamaha mootori. 

«Me kinnitasime selle paadi külge ning nad andsid meile puust karbis kompassi. Nad ütlesid meile ... minge seda teed mööda, kuni leiate end Itaalias,» jutustas üks migrant. 

Põgenikud jõudsid Sitsiiliasse 12. aprillil. 

Malta ja Itaalia on ametlikult sulgenud oma sadamad koroonaviiruse ajal migrantidele. Seda otsust on abiorganisatsioonid teravalt kritiseerinud.

Mõlemad riigid väidavad, et EL ei osuta rändeküsimustes piisavalt abi. Malta vaidleb praegu EL-iga selle üle, mida teha 162 sisserändajaga, keda ta hoiab kaubalaevadel väljaspool oma territoriaalvesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles