Itaalia: Euroopa majanduse taastamise kava peab olema ambitsioonikam

Copy
Itaalia peaminister Giuseppe Conte.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte. Foto: Palazzo Chigi Press Office/AFP/Scanpix

Itaalia peaminister Giuseppe Conte hoiatas kolmapäeval, et Euroopa Liidu majanduse taastamise plaan peab olema ambitsioonikam või ühendus riskib natsionalismi õhutamise ja pikaajaliste lõhede laiendamisega.  

Tervitades küll üllatuslikku Berliini ja Pariisi liitu 500 miljardi euro suuruse taastumisfondi toetamisel kui julget ja tähtsat sammu, lisas ta, et «veel on vaja veel palju ära teha».

«Koroonaviiruse kriis on sümmeetriline šokk, mis mõjutab kõiki riike ja piirkondi ning millega üksikud riigid üksi tõhusalt toime ei tule,» ütles ta politico.eu veebilehel avaldatud arvamusartiklis.

Ta ütles, et Euroopa ei saa lubada endale mineviku vigade kordamist, «tehes liiga vähe või reageerides  liiga aeglaselt», ning hoiatas, et "suutmatus kiiresti tegutseda tooks kaasa erimeelsuste järsu kasvu EL-i liikmesmaade vahel". 

Neli Euroopa riiki – Austria, Taani, Holland ja Rootsi – pakuvad eeldatavasti alternatiivi Prantsusmaa ja Saksamaa taastamiskavale, taotledes rohkem tagatisi selle kohta, et abi saavad riigid viiksid läbi reforme.

Nende hinnangul peaks abi olema ka pigem laenude kui toetuste vormis, ütles Hollandi peaminister Mark Rutte kolmapäeval.

Conte sõnul pole osa liidreid olukorra tõsidusest aru saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles