Sri Lanka president hoiatas ÜRO-d sõjakuritegude uurimise eest

Copy
Gotabaya Rajapaksa
Gotabaya Rajapaksa Foto: -/AFP/Scanpix Baltics

Sri Lanka ähvardas teisipäeval astuda tagasi ÜRO Inimõiguste Nõukogust, kui see hakkab uurima väidetavaid valitsusvägede sooritatud kuritegusid kodusõjas sissirühmituse Tamili Tiigrid vastu.

President Gotabaya Rajapaksa, kes oli mässuliste lüüasaamise hetkel, 2009. aasta mais oma venna, endise presidendi Mahinda Rajapaksa valitsuse kaitseminister, tegi selle hoiatuse 37 aastat väldanud konflikti lõpu 11. aastapäeval.

Lühikeses kuid tundelises mälestusüritusel peetud kõnes Colombo sõjamemoriaali juures, ütles Rajapaksa, et tema «riiklik kohustus» on sõdurite kaitsmine.

«Kui mingi rahvusvaheline asutus või organisatsioon sihib jätkuvalt meie riiki ja sõjakangelasi, kasutades põhjendamatuid süüdistusi, siis ei kõhkle ka mina Sri Lanka tagasikutsumisest sellistest asutustest ja organisatsioonidest,» ütles Rajapaksa, minnes oma Sinhalas peetud kõnes inglise keelele üle.

Rajapaksa, kes on ise pensionil kolonelleitnant, ei rääkinud konkreetselt ÜRO-st, kuid arvatakse, et tema ütlused olid sihitud ÜRO Inimõiguste Nõukogu pihta.

«Ka suurriikide liidrid on öelnud, et ei luba mingisugust tegevust oma sõjakangelaste vastu,» lisas ta. «Ma ei luba mitte kellegi ega mitte ühelgi organisatsioonil rakendada nende osas sobimatut survet ning neid ahistada.»

Inimõigusnõukgu on palunud Sri Lankal võtta vastutus enam kui 100 000 inimese hukkumise eest kodusõjas. Järjestikused Rajapaksade valitsused pole sellega nõustunud.

Enne novembris toimunud presidendivalimiste võitu ütles Rajapaksa, et ei pea kinni võimul oleva valitsuse antud lubadustest, et lubada väidetavate sõjakuritegude uurimist.

Pärast võimuletulekut taandas ta saareriigi ÜRO resolutsioonist, milles sooviti tegelda väidetavate inimõiguste rikkumistega.

Nii ÜRO kui teised inimõigusorganisatsioonid süüdistavad Sri Lanka vägesid 40 000 tamilist tsiviilisiku tapmises kodusõja viimastel kuudel, riigi järjestikused valitsused on seda eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles