Itaallanna võitis heategevusliku õnneloosiga hinnalise Picasso maali

Copy
Õnneloosi korraldaja Peri Cochin tegi teatavaks võitja nime.
Õnneloosi korraldaja Peri Cochin tegi teatavaks võitja nime. Foto: AP / Scanpix

Itaallanna võitis Aafrika joogiveeprojektidele raha kogumiseks korraldatud heategevusliku õnneloosiga enam kui miljon eurot väärt oleva Picasso maali.

Christie's oksjonimaja korraldatud õnneloosi võitjaks osutus Claudia Borgogno, võidupileti sai ta kingituseks.

Võidetud auhinnaks on Picasso 1921. aastal tehtud õlimaal «Natüürmort», mis on kunstniku signeeritud ja dateeritud.

Kunstniku geomeetrilise kompositsiooni, millel on kujutatud ajalehte ja absindiklaasi, väärtuseks hinnati miljon eurot.

Projekti «1 Picasso 100 euro eest» organiseerib Prantsuse heategevusorganisatsioon Aider les Autres (Aidates teisi), mille eesmärgiks on koguda raha erinevateks humanitaarabi projektideks.

Selle aasta õnneloos, järjekorras teine, kogus raha vaesusega võitleva projekti CARE jaoks. Seekord rahastatakse projekte, mille eesmärk on joogivee kättesaadavuse parandamine 200 000 Maroko, Kameruni ja Madagaskari külades elavale inimesele.

Enam kui 51 000 inimest ostsid projekti kodulehelt sajaeurose pileti, kogudes nii 5,1 miljonit eurot, mida on küll oluliselt vähem eesmärgiks seatud 20 miljonist.

Pileteid ostsid inimesed enam kui sajast riigist, peamiselt Prantsusmaalt, USA-st ja Šveitsist.

«20 miljonit eurot on väga ambitsioonikas. Enam kui viie miljoni euroga saavutasime väga keerukal perioodil läbi viidud väga keeruka operatsiooniga erakordse tulemuse,» ütles AFP-le  CARE kommunikatsioonijuht  Emanuela Croce.

«Pidime kinnitama, et tegu on tõelise sündmuse ja tõelise Picassoga, see tundus liiga hea, et olla tõsi.»

Ta tervitas tõsiasja, et inimesed on mõistnud, et koroonaviiruse pandeemia ajal on  «joogivesi tervise seisukohast võtmetähtsusega». Pandeemia tõttu lükkus õnneloos edasi, esialgselt pidi see toimuma märtsi lõpul.

«Asi on seda olulisem, et ühel kolmest maakera elanikust puudub ligipääs joogiveele,» ütles Croce.

Maali annetanud miljardärist kunstikogujale David Nahmadile makstakse 900 000 eurot ning ülejäänud 4,2 miljoniga rahastatakse CARE projekte.

Esimese «1 Picasso 100 euro eest» õnneloosiga koguti raha Liibanonis asuva Şūri linna jaoks, mis on UNESCO maailmapärandi nimekirjas.

Toona osutus võitjaks USA-s Pennsylvanias elav Jeffrey Gonano, kes võitis Picasso 1914. aastal valminud maali «L'Homme au Gibus» («Ooperimütsiga mees», mille väärtus oli 2013. aastal enam kui miljon dollarit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles