Punane Rist hoiatab Kirde-Süüria humanitaarkriisi süvenemise eest

Copy
Vabatahtlik mängib põgenikest lastega Idlibi sisepagulaste laagris 19. mai 2020.
Vabatahtlik mängib põgenikest lastega Idlibi sisepagulaste laagris 19. mai 2020. Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC) hoiatas neljapäeval humanitaakriisi süvenemise eest Kirde-Süürias, kus vee- ja toidupuudus ning puudulikud tervishoiuteenused võivad osutuda sama ohtlikuks kui koroonaviirus.

Kurdide valduses olev piirkond on üheksa-aastasest sõjast rängalt räsitud ning täis põgenikelaagreid, mis on koduks kümnetele tuhandetele inimestele.

Koroonaviirus, millesse ÜRO andmetel on piirkonnas nakatunud kuus ja surnud üks inimene, üksnes suurendab selle ala kannatusi, ütles ICRC.

«Miljonitele Kirde-Süüria inimestele teevad sõjategevuse tagajärjed, vee-, toidu- ja raviminappus, elektripuudus ja majanduslangus koos töökohtade kaudmise ja hinnatõusuga sama palju muret kui koroonaviirus,» ütles Karim Mahmoud, ICRC büroo juht Hasakeh' linnas.

ICRC piirkondlik direktori Fabrizio Carboni sõnul on oht, et kriis süveneb koroonapandeemiale keskendunud maailma pilkude eest varjus.

ÜRO Julgeolekunõukogu vähendas jaanuaris Venemaa survel piiripunktide arvu, mille kaudu saab humanitaarabi Kirde-Süüriasse viia. Nüüd on neid varasema nelja asemel kaks, mõlemad Türgi piiril.

Üks suletud piiripunktidest on Yarubiya Iraagi piiril, mida kasutati peamiselt ÜRO meditsiiniabi toimetamiseks. Nüüd Kirde-Süüria seda abi ei saa.

Piirkonna 16 haiglast töötab täielikult ainult üks. Kaheksa toimib osaliselt ja seitse on rivist väljas, ütles ICRC.

Maailma Toiduprogrammi (WFP) hinnangul on elab umbes 50 protsenti Kirde-Süüria elanikkonnast toidupuuduses, nende päevatoit sisaldab alla 2100 kalori.

Olukorra on põhjustanud viimastel aastatel selles piirkonnas käinud ägedad lahingud, ütles WFP pressiesindaja Jessica Lawson.

Kurdi võitlejad sõdisid aastaid IS-iga, enne kui Türgi ja tema Süüria käsilased eelmisel aastal piiriäärsed Süüria alad kurdidelt ära võtsid.

«Paljud perekonnad on pidanud korduvalt ümber asuma ning sageli on enamik nende varast hävinud või rüüstatud,» ütles Lawson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles