Pompeo peab endavastast koerajalutamise juurdlust hulluseks (2)

Copy
USA välisministeeriumi peainspektori kohalt vallandatud Steve Linick.
USA välisministeeriumi peainspektori kohalt vallandatud Steve Linick. Foto: AP/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo mõistis eile hukka ja nimetas hulluseks väiteid, mille kohaselt andis ta oma alluvatele korraldusi eraviisilisteks ülesanneteks, kuid keeldus samas selgitamast sisejuurdlusega seotud ametniku vallandamist.

Reede õhtul ametist vabastatud välisministeeriumi peainspektor Steve Linick uuris teadete kohaselt väiteid, mille järgi oli palunud Pompeo oma alluval jalutada oma koera, tuua keemilisest puhastusest ära riideid ning panema kinni laudu restoranides talle ja ta abikaasale.

Üks kongresmenidest ütles, et Linick uuris ka president Donald Trumpi eriolukorra määrust, mis lubas Pompeol kongressist mööda minnes müüa 8,1 miljardi dollari ulatuses relvastust Saudi Araabiale ja muudele liitlastele araabia riikide seas. 

«Olen näinud mitmeid lugusid, et keegi jalutas mu koeraga selleks, et müüa relvi minu keemilise puhastuse töötajale. Nagu päriselt, see kõik on lihtsalt hull, hull värk,» ütles Pompeo ajakirjanikele.

«Soovitasin presidendile, et Steve Linickuga tuleks (töösuhe) lõpetada. Ausalt öeldes oleks seda pidanud tegema juba mõnda aega tagasi.»

Pompeo keeldus Linicki vallandamise põhjuseid täpsustamast, öeldes vaid, et ametisse nimetatud isikud teenivad presidenti

«Ma ei saa anda teile üksikasju. Me jagame põhjuseid vaid volitatud inimestele,» ütles ta vastuseks küsimusele, kas tal on kavas vastata seadusandjate nõudmisele anda neile vastuseid.

Pompeo lisas, et ta vastas Linickuga seotud küsimustele kirjalikult ühe juhtumi raames «millalgi varem sel aastal, niipalju kui suudan meenutada». Pompeo ei lisanud üksikasju.

Pompeo ründas samas üht oma kriitikut kongressis senaator Robert Menendezt, kes on senati välisasjade komisjoni juhtivaid demokraate.

«Ma ei kuula oma eetikajuhiseid mehelt, kelle vastu algatati kuriteoga seotud juurdlus... mehelt, kelle kohta tema senati kolleegid ütlesid põhimõtteliselt, et ta võtab vastu pistist,» ütles Pompeo.

New Jersey osariigi senaatorit Menendezt süüdistati oma ameti kuritarvitamises sõbrale eriliste teenete osutamiseks. Muu hulgas on teda süüdistatud selles, et ta aitas tolle sõbrannadel USA viisat hankida, saades selle eest vastutasuks kingitusi nagu luksushotellide külastused või kampaaniarahastus.

Menendez on eitanud veendunult oma süüd ja kohus mõistis ta 2016. aasta jaanuaris õigeks mitmes süüdistuse punktis. Seejärel loobusid prokurörid ülejäänud süüdistustest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles