USA kutsus Hiina võime üles Hongkongi autonoomiat austama

Copy
Hongkongi märulipolitseinikud.
Hongkongi märulipolitseinikud. Foto: TYRONE SIU/REUTERS

USA kutsus neljapäeval Hiina võime üles Hongkongi autonoomiat austama ja hoiatas, et väljapakutud uus julgeolekuseadus võib mõjuda äärmiselt destabiliseerivalt.

«Igasugused pingutused kehtestada riiklikku julgeolekut käsitlevad õigusaktid, mis ei kajasta Hongkongi inimeste tahet, oleksid äärmiselt destabiliseerivad ning pälviksid USA ja rahvusvaheline üldsuse hukkamõistu,»  ütles välisministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortagus.

Hiina rahvakongressi iga-aastasel istungjärgul hakatakse arutama Hongkongi riikliku julgeoleku seaduse ettepanekut, teatas uudisteagentuur Xinhua neljapäeval sammust, mis tõenäoliselt vallandab erihalduspiirkonnas taas rahutused.

Peking on juba varem teada andnud, et tahab demokraatiat nõudvate protestijate seitse kuud väldanud ja mõnikord vägivaldseks läinud meeleavalduste tõttu uut julgeolekuseadust vastu võtta.

Eelnõu esitatakse reedel algavale rahvakongressile ning selle eesmärk on tugevdada Hongkongi «jõustamismehhanisme», ütles parlamendi pressiesindaja Zhang Yesui. 

Hongkongi konstitutsiooni ehk alusseaduse 23. paragrahv ütleb, et linn peab sätestama riikliku julgeoleku seadused, mis keelaksid riigireetmise, mässule õhutamise ja õõnestamise Hiina valitsuse vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles