Pompeo: julgeolekuseadus lööb Hongkongi autonoomiale hingekella

Copy
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Reuters / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo sarjas reedel Pekingit Hongkongi julgeolekuseaduse eest, mis tuli pärast ägedaid demokraatiameelseid proteste ja võib viia erihalduspiirkonna autonoomia piiramiseni.

«Otsus minna mööda Hongkongi seadusandlikust protsessist ja eirata Hongkongi rahva tahet oleks hingekell suurele autonoomiale, mida Peking Hongkongile lubanud on,» ütles Pompeo.

Pompeo märkis, et muutus võib viia Ühendriike Hongkongi autonoomsuse tagasilükkamiseni USA uue seaduse alusel, mille eesmärk oli näidata toetust kuid kestnud meeleavaldustele demokraatia eest ja mida Peking on rünnanud.

Kui USA määratleb, et Hongkong ei ol enam autonoomne, siis kaotab finantskeskus oma eelistatud kaubanduspartneri staatuse maailma suurima majandusega.

«Ühendriigid nõuavad Pekingilt jõuliselt selle hukatusliku ettepaneku ümbervaatamist, oma rahvusvahelistest kohustustest kinnipidamist ning Hongkongi kõrge autonoomiataseme, eriti demokraatlike institutsioonide ja kodanikuvabaduste austamist, millel on võtmetähtsus eristaatuse säilitamiseks USA seaduse mõistes,» ütles Pompeo.

«Iga otsus, mis piirab Hongkongi autonoomiat ning Hiina-Briti ühisdeklaratsiooniga tagatud vabadusi ja põhiseadust, mõjutab vältimatult meie hinnangut »ühe maa ja kahe süsteemi« ning ala staatuse kohta,» ütles ta.

Hiina lubas tagada Hongkongi autonoomia enne, kui sai kontrolli selle territooriumi üle 1997. aastal Suurbritannialt tagasi.

Hongkongi juht Carrie Lam tõotas reedel teha täielikult koostööd uue julgeolekuseaduse alusel, mis tuli avalikkuse ette Hiina kummitempliparlamendi istungi ajal. 

Seadus jõustab karistused «õõnestamise» ja teiste võimalike kommunistliku süsteemi vastu suunatud ohtude korral. Need muutused tähendaksid linna eristaatuse lõppu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles