EL kutsus Hiinat austama Hongkongi autonoomiat ja vabadusi

Copy
Josep Borrell
Josep Borrell Foto: Olivier Hoslet/Reuters/Scanpix Baltics

Euroopa Liit kutsus reedel Hiinat austama Hongkongi vabadusi, reageerides Pekingi teatele selle erihalduspiirkonna uuest julgeolekuseadusest vastuseks kuid kestnud demokraatiameelsetele protestidele.

ELi välispoliitikajuht Josep Borrell tegi avalduse, milles kutsus säilitama Hongkongi kõrget autonoomiataset.

Briti, Kanada ja Austraalia välisminister ütlesid reedel samuti, et nad on sügavalt mures Hiina plaani pärast võtta Hongkongis pärast kuid kestnud demokraatiameelseid proteste vastu uus julgeolekuseadus.

«Sellise seaduse tegemine Hongkongi nimel ilma sealse rahva, seadusandjate või kohtunikkonna otsese osalemiseta oleks «üks riik, kaks süsteemi» põhimõtte selge õõnestamine,» ütlesid ministrid ühisavalduses, lisades, et see põhimõte tagab Hongkongile suure autonoomia.

USA kutsus neljapäeval Hiina võime üles Hongkongi autonoomiat austama ja hoiatas, et väljapakutud uus julgeolekuseadus võib mõjuda äärmiselt destabiliseerivalt.

«Igasugused pingutused kehtestada riiklikku julgeolekut käsitlevad õigusaktid, mis ei kajasta Hongkongi inimeste tahet, oleksid äärmiselt destabiliseerivad ning pälviksid USA ja rahvusvaheline üldsuse hukkamõistu,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Morgan Ortagus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles