Washington Post: USA administratsioon arutas võimalust aastakümnete järel tuumakatsetus korraldada (2)

BNS
Copy
USA tuumakatsetus Nevada polügoonil 1957. aastal. Foto on illustratiivne.
USA tuumakatsetus Nevada polügoonil 1957. aastal. Foto on illustratiivne. Foto: U.S. Department of Energy / SWNS / Scanpix

USA administratsioon arutas 15. mail võimalust korraldada esimest korda pärast 1992. aastat tuumakatsetus, kirjutas laupäeval informeeritud allikatele viidates ajaleht Washington Post.

Julgeolekuametkondade kõrgete ametnike kohtumisel arutati võimalikku tuumakatsetust seoses administratsiooni ametnike väidetega, nagu korraldaksid Venemaa ja Hiina väikese võimsusega katsetusi. 

Vastavad väited ei ole avalikult kättesaadavate tõenditega kinnitust leidnud ning mõlemad riigid on ise neid eitanud.

Katsetuse pooldajate sõnul aitaks see kaasa strateegilise ründerelvastuse läbirääkimiste korraldamisele, sealhulgas Hiina kaasamisele nendesse, nagu taotleb Washington. 

Kohtumine lõppes konkreetse otsuseta, kuid üks allikatest märkis, et on väga tõenäoline, et selleteemalise aruteluga jätkatakse. 

Teine allikas lisas, et lõpuks jäi peale hinnang, et vastuseks Venemaalt ja Hiinast lähtuvatele ohtudele tuleb rakendada teistsuguseid meetmeid ja hoiduda katsetuste taasalustamisest. 

Väljaanne märgib, et katsetuse läbiviimisel oleks kaugeleulatuvad tagajärjed suhetele teiste tuumariikidega ning see muudaks tühiseks aastakümnete pikkuse moratooriumi taolisele tegevusele. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles