Brasiilia ülemkohus avalikustas skandaalse video Bolsonaro ja kabineti arutelust

Copy
Brasiilia opositsiooniaktivistid nõuavad president Jair Bolsonaro tagandamist.
Brasiilia opositsiooniaktivistid nõuavad president Jair Bolsonaro tagandamist. Foto: AFP / Scanpix

Brasiilia ülemkohus avalikustas reedel skandaalse video president Jair Bolsonaro kohtumisest oma valitsuse liikmetega, mis on riigipea suhtes algatatud juurdluse keskmes. 

22. aprilli kohtumist uuritakse seoses endise justiitsministri Sérgio Moro süüdistustega, mille järgi üritas Bolsonaro sekkuda föderaalpolitsei juurdlustesse. 

Videos kasutab president roppusi Brasiilia kuberneride suhtes, haridusminister kutsub vangistama ülemkohtu kohtunikke ja keskkonnaminister ärgitab valitsust seadustama kaevandamist ja farmide rajamist Amazonase vihmametsas ajal, mil maailma tähelepanu on uue koroonaviiruse pandeemial. 

Justiitsminister Moro astus kaks päeva pärast kohtumist tagasi. 

Oma viimasel pressikonverentsil justiitsministrina süüdistas Moro Bolsonarot «poliitilises sekkumises» föderaalpolitsei töösse. 

Politsei on teadete järgi algatanud mitu juurdlust Bolsonaro ja tema siseringi suhtes, mis puudutavad ka süüdistusi, et tema poeg Carlos, Rio de Janeiro linnavolinik, juhtis valeuudiste kampaaniat oma isa toetuseks. 

Ülemkohtu kohtunik algatas Moro süüdistuste järel juurdluse, kas Bolsonaro on tõkestanud õigusemõistmist või sooritanud teisi kuritegusid. 

Bolsonaro on videos vihane, kuna ta ei saa piisavalt informatsiooni Brasiilia föderaalpolitseilt (PF). 

«Ma ei tohi saada uudistes üllatusi. Põrgu päralt, PF ei anna mulle informatsiooni,» ütles ta. 

«Ma ei saa niimoodi tööd teha. Seetõttu ma sekkun ja punkt. See ei ole ähvardus... see on tõde.»

«Ma juba üritasin meie julgeolekuinimesi Rio de Janeiros välja vahetada, ametlikult, ja ma ei saanud. Sellega on nüüd kõik. Ma kavatse oodata, kuni nad keeravad kogu mu perekonnale ja kõikidele mu sõpradele, sest ma ei suuda vahetada välja kedagi meie julgeolekusüsteemis.»

President ütles kommentaaris, et rääkis oma perekonna turvalisuse tagamisest, mitte kellegi kaitsmisest juurdluse eest. 

«Järjekordne farss kukkus taas kokku. Videos pole ühtegi hetke, mil keegi võiks kahtlustada mind föderaalpolitsei (tegevusse) sekkumises,» ütles Bolsonaro pärast selle avalikustamist. 

Bolsonaro vastased korraldasid pärast video avalikustamist proteste, tagudes potte ja panne oma akendest. Lõigud videost on olnud katkematult eetris Brasiilia televisioonis. 

«São Paulo sitajunnist kuberner, see sõnnikuhunnik Rio de Janeiros,» ütles president. 

«Seetõttu ma tahan..., et elanikud oleksid relvastatud. See garanteerib selle, et mingi litapoeg ei saa tulla ja siin diktatuuri kehtestada,» ütles ta, rääkides koroonaviiruse piirangutest, mida São Paulo ja Rio de Janeiro osariigid kehtestasid Bolsonero soovidest hoolimata. 

Haridusminister Abraham Weintraub ründab kohtumisel Brasiilia ülemkohut selle eest, et see andis erimeetmete küsimuses viimase sõna osariikidele. 

«Kui see sõltuks minust, siis ma heidaksin kõik need kurjategijad vangi, alustades ülemkohtust.»

Ühes teises videolõigus räägib Brasiilia keskkonnaminister Ricardo Salles veel teisel teemal: «Nüüd, kui meedia räägib vaid Covidist, siis me peame kasutama seda rahulikku momenti, et muuta kõiki regulatsioone», mis ei võimalda Amazonase kaitsealal kaevandamist ja farmide loomist. 

Uurijad eemaldasid enne avalikustamist videost lõike, mis puudutab välisriike. 

Opositsiooniparteid Brasiilia parlamendis tahavad, et uurijad konfiskeeriksid Bolsonaro ja tema poja Carlose telefonid. Ülemkohtu kohtunik andis reedel palve edasi peaprokurörile, kes peab otsuse langetama. 

Riikliku julgeoleku minister Augusto Heleno hoiatas, et selline samm seaks ohtu Brasiilia «riikliku stabiilsuse». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles