Afganistani islamiliikumine Taliban teatas kolmepäevasest relvarahust

BNS
Copy
Talibani sõdurid.
Talibani sõdurid. Foto: Sahel via www.imago-images.de/imago images/Xinhua/Scanpix

Afganistani valitsusvägedega viimastel kuudel eriti veriseid lahinguid löönud islamiliikumine Taliban teatas, et kehtestab alates pühapäevast Eid al-Fitri pühadeks kolmepäevase relvarahu.

Eid al-Fitriga tähistatakse moslemite paastukuu ramadaani lõppu.

Tegemist on üllatava sammuga veebruaris Ühendriikide rahuleppe sõlminud islamistide poolt.

«Juhtkond annab kõigile islamiemiraadi pühasõdalastele korralduse rakendada erimeetmeid kaasmaalaste turvalisuse tagamiseks ega vii kuskil läbi ründeoperatsioone vaenlase vastu,» märkis Talibani pressiesindaja Zabihullah Mujahid sotsiaalmeediasse postitatud avalduses.

Talibani avalduses kästi võitlejatel hoiduda sisenemisest valitsuse territooriumile ning öeldi ka, et Kabuli vägesid lubata mässuliste kontrolli all olevatele aladele.

Pärast USA sissetungi 2001. aastal oli vaenutegevuses olnud seni vaid üks paus - Talibani ja Kabuli vaheline kolmepäevane relvarahu 2018. aasta Eidi ajal.

Tollasele lühikesele rahuperioodile reageerisid afgaanid ülevoolavalt – talibid, sõjaväelased ja tsiviilisikud kaisutasid üksteist, jagasid omavahel jäätist ja poseerisid selfide tarvis. Vaatepilt oli ennenägematu. 

Vaid paar päeva enne laupäevast avaldust kutsus Talibani liider Haibatullah Akhundzada Washingtoni üles mitte laskma raisku võimalust, mida pakkus talibite ja USA allkirjastatud vaherahu, mis sillutas tee võõrvägede lahkumisele Afganistanist.

Leppe teiseks eesmärgiks oli luua tingimused mässuliste otsekõnelusteks Kabuliga. 

«Islamiemiraat järgib lepingut ja kutsub teist poolt samuti austama enda võetud kohustusi ja mitte lubama sel tähtsal võimalusel raisku minna,» on öeldud Akhundzada avalduses. 

Analüütikute sõnul on aga USA-ga sõlmitud kokkulepe Talibani tugevdanud ja Afganistani valitsuse ametnikud on teatanud selle sõlmimise järel enam kui 3800 rünnakust, milles tapeti 420 ja haavati 906 tsiviilisikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles