Iraani võimud: reisilennuki allatulistamises on süüdi raketioperaator

BNS
Copy
Iraani kaitseminister Amir Hatami (keskel).
Iraani kaitseminister Amir Hatami (keskel). Foto: Xinhua/Scanpix

Ukraina reisilennuki allatulistamise eest Teherani kohal on ametiisikute sõnul süüdi raketisüsteemi operaator, kes rikkus reegleid, avades tollastes tingimustes tule ilma vastavat luba hankimata, vahendas Raadio Vabadus endisele Iraani seadusandjale Mahmoud Sadeqile viidates. 

Operaatorit süüdistatakse ka selles, et ta ei suhelnud juhtimiskeskusega ja tugines kaitseministeeriumi ebamäärasele teabele. 

Sadeqi sõnul vastas kaitseminister brigaadikindral Amir Hatami teisipäeval nii tema varem parlamendis esitatud küsimusele. Sadeqi, kelle ametiaeg just lõppes, esitas oma ametliku arupärimise lennuki allatulistamise põhjuste kohta juba 23. aprillil.

Ministrid on kohustatud seesugustele arupärimistele kirjalikult või isiklikult vastama.

Iraani sõjaväeametnikud teatasid 4. aprillil, et Ukraina lennuki allatulistamisega seoses peeti kinni üks inimene, kes on juurdluse all. 

Lennufirma Ukrainian Airlines reisilennuk Boeing 737-800, mis pidi lendama Teheranist Kiievisse, kukkus alla Teherani Imaam Homeini lennujaama lähistel kohe pärast õhkutõusu 8. jaanuaril.

Lennuki pardal oli 167 reisijat ja üheksa meeskonnaliiget, kes kõik hukkusid. Ohvrite seas oli 11 Ukraina kodanikku, 82 Iraani, 63 Kanada, kümme Rootsi, neli Afganistani, kolm Saksamaa ja Suurbritannia kodanikku. Iraani võimud tunnistasid 11. jaanuaril, et lennuki lasid eksikombel alla Iraani sõjaväelased. 

Revolutsioonikaardi õhuväe ülem brigaadikindral Amirali Hajizadeh ütles, et võtab endale vastutuse lennuki huku eest.

Lennuk tulistati alla mõni tund pärast seda, kui Iraan oli korraldanud raketirünnaku kahele USA sõjaväelasi majutavale Iraagi sõjaväebaasile. Rünnak korraldati kättemaksuks Iraani revolutsioonikaardi mõjvõimsa komandöri Qassem Soleimani tapmise eest Bagdadi lennuväljal 3. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles