Hongkongis avaldati meelt Hiina julgeolekuseaduse vastu

Copy
Hongkongis avaldati meelt Pekingi kavandatud julgeolekuseaduse vastu.
Hongkongis avaldati meelt Pekingi kavandatud julgeolekuseaduse vastu. Foto: Reuters / Scanpix

Hongkongis kogunesid pühapäeval tuhanded meeleavaldajad, et protestida Hiina julgeolekuseaduse ettepaneku vastu, milles nähakse sammu vabaduste piiramiseks. 

Protestijad kogunesid Causeway Bay avenüül ning hüüdsid demokraatiameelseid lööklauseid. Meeleavaldajate vastu oli saadetud märulipolitsei, kes andis neile korralduse laiali minna.

Politsei kasutas protestijate vastu Wan Chai linnaosa ja Causeway Bay vahel pisargaasi, teatas uudisteagentuur AFP. 

Mõned maskeeritud protestijad rajasid barrikaade politsei sõidukite tõkestamiseks. 

«Inimesi on võimalik kriminaliseerida vaid sõnade eest, mida nad kasutavad või avaldavad ning on suunatud valitsuse vastu,» ütles üks 25-aastane meeleavaldaja. 

«Ma arvan, et hongkonglased on väga frustreerunud, sest me ei arvanud, et see tuleb nii kiiresti ja nii karmilt. Kuid... me pole nii naiivsed, et uskuda, et Peking jääb passiivseks. Asjad lähevad siin vaid hullemaks.»

Märulipolitsei saadeti tänavatele pärast Hongkongi võimude hoiatusi keelatud rahvakogunemiste kohta. Samuti jõustatakse koroonaviirusega seotud piiranguid enam kui kaheksast inimesest koosnevatele gruppidele. 

Politsei kasutas rahva laialiajamiseks pisar- ja pipragaasi, samuti veekahureid. Mõned meeleavaldajad osutasid vastupanu ja loopisid politseid erinevate esemetega. 

Korrakaitse teatel peeti kinni 40 inimest. 

Alates sellest, kui protestiaktsioonid Hongkongis eelmisel aastal puhkesid, on politsei pidanud kinni enam kui 8300 inimest. 

Uue seaduse üks murettekitavamaid klausleid on punkt, mis lubab Hongkongis tegutseda Hiina agentidel, kes võivad korraldada operatsioone Mandri-Hiina võimu oponentide suhtes. 

«Ma kardan väga, kuid ma pean ikkagi tänavatele tulema,» ütles üks protestija. 

«Rahumeelne, ratsionaalne ja mittevägivaldne olemise kõrval ei näe ma palju viise, kuidas me oma sõnumeid edasi saame anda.»

Hiina rahvakongress kiidab uue julgeolekuseaduse – mis näeb ette riigireetmise, mässule õhutamise ja Hiina valitsuse õõnestamise keeldude jõustamise Hongkongis – heaks tõenäoliselt neljapäeval. 

Rahvakongress algas reedel peenelt koordineeritud istungitega, kus kiidetakse heaks seaduseelnõud, eelarved ja personalimuudatused. Ootuspäraselt on tänavu päevakorras kõrgel kohal epideemia ohjeldamine, vaesuse likvideerimine, Hongkongi poliitika ja töökohtade loomine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles