Hiina välisminister: jõud USAs tahavad Hiinaga uut külma sõda

Copy
Hiina välisminister Wang Yi USA välisministri Mike Pompeo Hiina-visiidil antud pressikonverentsil 2018. aasta juunis.
Hiina välisminister Wang Yi USA välisministri Mike Pompeo Hiina-visiidil antud pressikonverentsil 2018. aasta juunis. Foto: Reuters / Scanpix

USA on viinud suhted Hiinaga uue külma sõja äärele, ütles täna Hiina välisminister, viidates pingetele seoses koroonaviiruse kriisi, Hongkongi ja teiste teemadega.

«Me oleme pannud tähele, et mõned poliitilised jõud USAs on võtnud Hiina-USA suhted pantvangi ja viivad meie kahte riiki uue külma sõja veerele,» ütles Wang Yi ajakirjanikele. 

Minister ei täpsustanud, keda ta «jõudude» all silmas pidas, kuid USA president Donald Trump on avalikult kritiseerinud Hiina esialgset vastust pandeemiale, mis on maailmas nõudnud üle 330 000 inimelu. 

USA ja mitme teise riigi teravat kriitikat on pälvinud ka üleeile Hiina rahvuskongressis esitatud ettepanek jõustada poolautonoomses Hongkongis vastuoluline julgeolekuseadus.

Wangi sõnul on USA üritanud Hiinat korduvalt rünnata ja laimata. 

«Lisaks uuele koroonaviirusele levib USAs ka poliitiline viirus,» ütles välisminister pressikonverentsil. 

«Selleks poliitiliseks viiruseks on iga võimaluse kasutamine, et Hiinat rünnata ja laimata. Mõned poliitikud eiravad täielikult elementaarseid fakte ja on loonud liiga palju valesid, mille sihtmärgiks on Hiina, ja haudunud liiga palju salaplaane.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles