Moskvas suri väidetavalt Hitlerile kuulunud alligaator (3)

Postimees
Copy
Väidetavalt Adolf Hitlerile kuulunud alligaator Saturn mullu Moskva loomaaias. Eelmisel nädalal teatas loomaaed, et alligaator suri kõrges eas.
Väidetavalt Adolf Hitlerile kuulunud alligaator Saturn mullu Moskva loomaaias. Eelmisel nädalal teatas loomaaed, et alligaator suri kõrges eas. Foto: Mikhail Bibichkov/AP/Scanpix

Väidetavalt Adolf Hitlerile kuulunud alligaator, kes elas üle 1943. aasta Berliini pommitamise, suri Moskva loomaaias 84 aasta vanusena.

Moskva loomaaed teatas laupäeval, et seal suri 84 aasta vanune alligaator, kes kuulujuttude kohaselt kuulus kunagi Adolf Hitlerile.

Alligaator nimega Saturn põgenes Berliini loomaaiast lääneliitlaste pommitamise ajal 23. novembril 1943. aastal. BBC teatel sai Berliini Tiergarteni park ja seal asuv loomaaed mitu tabamust, muuhulgas sai viga ka loomaaia troopikamaja. Pommitamise ajal piirkonnas viibinud inimesed rääkisid, et nägid troopikamaja lähedal vähemalt nelja alligaatori laipa.

3,5 meetri pikkune loom elas väidetavalt mitu aastat vabaduses ja sai iseseisvalt hakkama kuni hetkeni, mil briti sõdurid ta 1946. aastal leidsid, kirjutas Deutsche Welle. Keegi ei tea täpselt, kus ja kuidas ta sõja-aastatel talle tegelikult sobimatutes klimaatilistes tingimustes elas.

Pärast sõda toimetati alligaator Moskva loomaaeda, kus ta elas kuni eelmise nädalani. Loomaaia sõnul suri loom vanadusse.

«Saturnil oli pikk ja mitmekülgne elu,» ütles loomaaed avalduses. «See on äärmiselt märkimisväärne iga.»

Looduses elavad alligaatorid tavaliselt umbes 50-aastaseks.

Moskva loomaaed avaldas Saturnist Twitteris video. «Moskva loomaaial oli au hoida Saturni enda juures 74 aastat. Ta tundis meist paljusid ajast, mil olime veel lapsed. Me loodame, et ei valmistanud talle pettumust,» kirjutas loomaaed.

Saturn olevat loomaaia töötajaid väga hästi tundnud ja ta armastas, kui teda harjaga masseeriti, kirjutas BBC.

Kuulujutt selle kohta, et Saturn oli kunagi Hitleri lemmikloom, hakkas ringlema kohe pärast looma jõudmist Moskvasse, aga päriselt pole seda kunagi suudetud tõestada. Saturn sündis ilmselt 1936. aastal Ameerika Ühendriikides, kust ta toimetati Berliini.

«Peaaegu kohe sündis müüt, et ta kuulus Hitleri kollektsiooni ja mitte Berliini loomaaiale,» ütles Moskva loomaaed avalduses. Kuulujutt on levinud hoogsalt ka Saksamaal.

«Isegi kui ta teoreetiliselt kuulus kunagi kellelegi, siis loomad ei ole seotud sõja ja poliitikaga,» märkis Moskva loomaaed. «On absurdne süüdistada neid inimeste pattudes.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles