Liibüa ühtsusvalitsus teatas Vene palgasõdurite põgenemisest (17)

Copy
Liibüa ühtsusvalitsusele lojaalsed väed.
Liibüa ühtsusvalitsusele lojaalsed väed. Foto: AFP / Scanpix

Liibüa ühtsusvalitsusele (GNA) lojaalsed väed teatasid täna sadade mõjuvõimsa väepealiku Khalifa Haftari relvajõudude ridades võidelnud Vene palgasõdurite evakueerimisest pealinnast Tripolist lõuna pool asuvatest lahingupiirkondadest. 

Haftari aasta aega kestnud pealetungile Tripoli hõivamiseks on saanud osaks rida tagasilööke. 

«Bani Walidi lennuväljal maandus sõjaväe transpordilennuk An-32, et jätkata Tripoli lõunaosast põgenenud Wagneri rühmituse palgasõdurite evakueerimist veel täpsustamata sihtkohta,» teatasid valitsusmeelsed väed Twitteris. 

Ühtsusvalitsuse relvajõudude ja Haftari vägede vahelisse konflikti sekkumises on süüdistatud mitut riiki, teiste seas Venemaad, Türgit ja Araabia Ühendemiraate.

Mai algul kinnitasid ÜRO eksperdid USA ajakirjanduse teateid, mille kohaselt oma võitlejaid on Liibüasse Haftari poolele võitlema saatnud ka Vene presidendile Vladimir Putinile lähedane paramilitaarne Wagneri grupp. Kreml eitab sekkumist Liibüas. 

Haftari väed ei ole väidet kommenteerinud ja sõltumatut kinnitust pole sellele õnnestunud saada.

GNA-meelsete vägede andmeil on pagenud eesliinilt Tripoli lähedal 145 kilomeetri kaugusel asuvasse Bani Walidi 1500 kuni 1600 palgasõdurit. Pühapäeval olevat selle linna lennuväljla maandunud seitse transpordilennukit, mis tõid laskemoona ja relvi ning evakueerisid põgenevaid võitlejaid.

Haftari väed, mis kontrollivad suurt osa Liibüa Ida- ja lõunaosast, alustasid pealetungi Tripolile mullu aprillis, kuid on takerdunud pealinna lähistele. 

Lahingutes on hukkunud sadu tsiviilisikuid ja sundinud kodu maha jätma enam kui 200 000 inimest.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles