Skandaal nõuniku ümber viis Johnsoni valitsusest ministri (1)

Copy
Briti peaminister Boris Johnson ja Šoti asjade minister Douglas Ross eelmisel aastal. Ross teatas täna, et lahkub ametist seoses Johnsoni nõuniku ümber lahvatanud skandaaliga.
Briti peaminister Boris Johnson ja Šoti asjade minister Douglas Ross eelmisel aastal. Ross teatas täna, et lahkub ametist seoses Johnsoni nõuniku ümber lahvatanud skandaaliga. Foto: Stefan Rousseau/PA/Scanpix

Suurbritannia peaministri Boris Johnsoni valitsusest lahkus Šotimaa asjade minister, et avaldada meelt peaministri nõuniku Dominic Cummingsi käitumise vastu.

Šotimaa minister Douglas Ross, kes kuulub Šoti Konservatiivide ja Unionistide Parteisse (SCU), esitas täna protestiks lahkumisavalduse, sest tema sõnul ei järginud Johnsoni nõunik reegleid, mille valitsus oli pandeemia tõttu kehtestanud.

«Reaktsioon sellele uudisele näitab, et härra Cummingsi tõlgendust valitsuse soovitustele ei jaganud valdav enamik inimestest, kes on talitanud nii nagu valitsus seda neilt palus,» kirjutas Ross oma Twitteri-kontol kui põhjendas valitsusest lahkumist.

Minister viitab Johnsoni nõuniku Dominic Cummingsi tegevusele. Nimelt sõitis ta koos oma koroonaviirusse nakatunud abikaasaga läbi riigi ajal, kui ametlik soovitus brittidele oli püsida kodus.

Ametist taanduva ministri sõnul ei suuda ta oma valijatele põhjendada, miks Cummings oma käitumisest hoolimata ametis jätkab.

«Mul on valijaid, kes ei saanud jätta hüvasti oma kallite inimestega; on perekonnad, kes ei saanud koos leinata; inimesed, kes ei külastanud haigeid sugulasi, sest nad järgisid valitsuse korraldusi,» lisas ta Twitteris. «Ma ei saa neile ometi öelda, et nad kõik käitusid valesti ja vaid üks valitsuse nõunik käitus õigesti.»

23. märtsil jõustunud valitsuse juhtnööride kohaselt peavad kõik sümptomitega inimesed isoleerima end oma kodus. Kuigi Johnsoni nõunik Cummings teatas sümptomitest 30. märtsil, nähti päev hiljem oma pojaga vanematekodu lähedal Inglismaa kirdeosas Durhamis, mis asub 400 kilomeetri kaugusel Londonist. 

Vanematekodu külastades rikkus Cummings ka teist reeglit, mis keelas vanemate kui 70-aastaste inimeste külastamist.

Briti opositsioonilise Tööpartei sõnul näitas Cummingsi tegevus, et ta peab end seadusest kõrgemal olevaks. 

«Avalikkus on selle pandeemia ja piirangute ajal toonud erakordseid ohvreid. Ei saa olla ühtesid reegleid neile, kes neid kehtestavad, ning teisi Briti rahva jaoks,» lausus leiboristide juht Keir Starmer.

Liberaaldemokraatide liidri kohusetäitja Ed Davey aga ütles, et kui Cummings on reegleid rikkunud, peab ta «tagasi astuma».

Kuid peaminister Boris Johnsoni pressiesindaja väitis, et Cummings tegutses vastavalt koroonaviiruse juhtnööridele.

«Kuna tema naine oli arvatavalt koroonaviirusega nakatunud ning oli väga tõenäoline, et ka ta ise haigestub,  oli Dominic Cummingsi jaoks oluline tagada, et tema noore lapse eest saaks korralikult hoolt kantud,» ütles pressiesindaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles